Lituanienii de la INVL Asset Management intră pe piaţa proiectelor de energie regenerabilă din România şi vor să investească 120 mil. euro. Activitatea companiei se concentrează în Europa Centrală şi de Est unde are în derulare proiecte de peste 200 MW de parcuri solare

Autor: Cristina Bellu 06.06.2022

Fondul INVL Renewable Energy Fund I, administrat de INVL Asset Management, principala companie de gestionare a activelor din Lituania, anunţă că îşi va începe activitatea în România şi intenţionează să investească aproximativ 120 de milioane de euro în dezvoltarea parcurilor solare pe care le-a achiziţionat recent.

„Suntem în expansiune şi ne diversificăm portofoliul de proiecte şi acoperirea geografică. România este o piaţă a Uniunii Europene cu o dezvoltare rapidă şi foarte promiţătoare, care acordă o atenţie din ce în ce mai mare proiectelor ecologice şi securităţii energetice. Observăm un potenţial uriaş pe această piaţă pentru dezvoltarea proiectelor de energie regenerabilă şi credem că aceste investiţii nu numai că vor reduce poluarea mediului, dar vor face posibilă creşterea securităţii energetice a ţării şi vor contribui la extinderea capacităţii de producţie de energie electrică", explică Liudas Liutkevičius, Managing Partner al INVL Renewable Energy Fund I.

Potrivit oficialilor companiei, fondul a achiziţionat recent două companii care dezvoltă în România centrale solare cu o capacitate de 166 MW. Proiectele au deja aprobate condiţiile de conectare la reţea, iar centralele solare, în care fondul intenţionează să investească, ar trebui să devină operaţionale în 2024.

„Energia regenerabilă este, în mod clar, o modalitate eficientă de a creşte independenţa energetică a unei ţări, securitatea şi rezistenţa la şocurile legate de preţul materiilor prime. Intenţionăm să investim mai mult în proiecte de energie durabilă în România şi căutăm în mod activ noi proiecte şi oportunităţi de investiţii. Sperăm că abordarea activă a fondului va deschide mai multe oportunităţi de colaborare cu dezvoltatorii de proiecte de energie regenerabilă din România. De asemenea, managerii fondului îşi extind în mod activ portofoliul pe alte pieţe", spune Liudas Liutkevičius.

În cadrul strategiei de investiţii a INVL Renewable Energy Fund I, banii investitorilor sunt investiţi în proiecte de energie regenerabilă - parcuri eoliene continentale şi solare la scară largă pe teritoriul UE. În prezent, fondul se concentrează pe ţările din Europa Centrală şi de Est, unde observă un potenţial mare de creştere.

După achiziţia din România, portofoliul fondului include proiecte de dezvoltare pentru mai mult de 200 MW de parcuri solare.