Analiză ZF. România a exportat 17,4 mil. litri de vin anul trecut, în valoare de 34 mil. euro. Cantitatea scade, dar valoarea creşte, semn că exportăm mai puţin, dar vin mai scump. Germania, Olanda şi Marea Britanie au cumpărat 70% din totalul vinului trimis anul trecut peste hotare de producătorii locali de licori ale lui Bacchus

Autor: Cristina Roşca 07.06.2022

România a trimis anul trecut peste hotare 17,4 milioane de litri de vin, în contextul în care producţia totală în 2021 a fost de 4,5 milioane de hectolitri (450 mil. litri). Asta înseamnă că exportul a reprezentat nici 4% din totalul vinului realizat local anul trecut, conform calculelor ZF pe baza datelor Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Vinuri şi Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului.

Piaţa locală este unul dintre cei mai mari producători de vin din Europa şi chiar din lume (situându-se în top 15 la nivel mondial). Totuşi, când vine vorba de export, ea este codaşă, vinul fiind consumat aproape integral pe piaţa internă. Tocmai de aceea, România nu este un nume cunoscut în piaţa mondială de profil, nefiind asociată cu marii producători, cum e cazul Spaniei, Franţei sau Italiei. Chiar şi ţări cu cifre mult mai mici, precum Republica Moldova, Ungaria şi Bulgaria şi-au făcut un nume în domeniu, pentru că au pariat mult pe export.