ZF Reindustrializarea României. Laurenţiu Brumaru, Enel X România: Corelarea industriilor va fi viitorul. Trebuie să şi utilizăm materia primă local, nu doar să o producem. O companie nu poate deveni eficientă şi sustenabilă decât dacă se uită către zona de inovare şi implementează măsuri de eficienţă energetică

Autor: Alexandra Matei 07.06.2022

Laurenţiu Brumaru, head of sales and marketing în cadrul Enel X România, consideră că industriile nu ar trebui privite punctual, ci în ansamblu, astfel încât să se ajungă, în cele din urmă, la crearea unui grup puternic de industrii pe care ţara să se sprijine.

El este de părere că această corelare a industriilor va fi viitorul şi, totodată, afirmă că România trebuie să şi utilizeze materia primă pe care o produce, astfel încât să aducă plus valoare.

„Cred că nu ar trebui să ne uităm la nişte industrii punctual, ci să vedem cum le putem corela pentru a crea un grup de industrii. Mi-aş dori să încercăm să ieşim din zona lanţului trofic, în care noi suntem undeva la bază – producem materie primă, producem diverse lucruri de bază, care sunt folosite în alte industrii şi, astfel, pierdem plus valoare. Trebuie să şi utilizăm materia primă local, nu doar să o producem. Mi-aş dori să văd cum alte industrii din alte ţări vin pe plan local. Cred că această core­lare a industriilor va fi viitorul. Cred că trebuie să avem din fiecare sector câte puţin, nu putem face faţă doar cu o industrie“, a spus Laurenţiu Brumaru, în cadrul conferinţei ZF Reindustrializarea României.

În momentul de faţă, dat fiind contextul geopolitic, mai spune acesta, există o mare problemă privind livrarea panourilor foto­voltaice, întrucât circa 90% din producţia lor are loc în China. Similar se întâmplă şi în industria de automotive sau în zona de electronică.

Laurenţiu Brumaru este de părere că România ar trebui să găsească o soluţie pentru ca aceste industrii să vină cât mai mult pe plan local şi să se dezvolte în aşa fel încât să existe beneficii din producerea locală. „Avem acest know-how, l-am avut şi în trecut. Trebuie doar să găsim acel facilitator, care să ne ajute să punem lucrurile în ordine.“

În această perioadă, susţine şeful de marketing şi vânzări al Enel X România, antreprenorii ar trebui să se uite la infrastructură şi să înţeleagă ce măsuri să ia, astfel încât să scadă costurile, dar, în acelaşi timp, să crească producţia.

Laurenţiu Brumaru consideră că o companie nu poate deveni eficientă şi sustenabilă decât dacă se uită către zona de inovare şi implementează măsuri de eficienţă energetică. Astăzi, zona de energie, crede el, este capabilă să suporte toată creşterea pe care industria din România o va face în perioada următoare.

Mai mult, adaugă acesta, piaţa are nevoie de educaţie şi investiţii în zona de eficienţă energetică.

.„Ne dorim companii româneşti care să concureze cu companiile străine din ţară şi din Europa. Trebuie să ne uităm în zona de costuri pentru a ne mişca eficient în această piaţă dinamică. Vedem această perioadă ca pe o oportunitate. Devenind mai eficienţi, cred că putem deveni mai competitivi.”

În ceea ce priveşte rapiditatea pe care o au companiile în implementarea acestor soluţii de eficienţă energetică, Laurenţiu Brumaru menţionează că, dacă acum câţiva ani, foarte multe investiţii în eficienţa energetică mergeau către zona de retail, treptat, lucrurile s-au schimbat, iar acum există şi numeroase contracte cu companii din industrie.

Companiile care fac trecerea către eficienţa energetică au avantajul - mai ales în această perioadă incertă, cu creşteri de preţ – de a îşi reduce factura la energie şi de a economisi, astfel, sume importante.

„Avem o companie producătoare de confecţie metalică în Baia Mare, care, după instalarea panourilor fotovoltaice, şi-a redus factura la energie pe lună undeva la 10.000-12.000 de euro. Dacă ne uităm mai departe la suma aceasta economisită pe an, vedem că înseamnă cam 120.000 de euro”, a exemplicat el.

Un punct slab pe care România îl are, susţine acesta, este educaţia. În ultimii ani, România a pierdut destul de mult la acest capitol, ceea ce se simte şi în lipsa forţei de muncă. „Noi avem poziţii în zona de inginerie deschise de câteva luni bune şi încă nu am găsit oameni”.

Lucrurile sunt destul de complicate în zona aceasta, afirmă Laurenţiu Brumaru, însă încearcă să fie optimist şi este convins că, dacă toată lumea va depune efortul necesar în acelaşi timp, lucrurile se vor întâmpla aşa cum trebuie pentru ca industria să meargă mai departe.