Scandalul cu pierderile imense reclamate de furnizorii de energie s-a transformat în decontări de 35 mil. lei pentru 65 de companii

Autor: Roxana Petrescu 07.06.2022

♦ ANRE: Companiile au crescut artificial preţul. Ce trucuri au folosit furnizorii pentru a lua bani de la statul român?

Pentru perioada noiembrie 2021-jumătatea lunii ianuarie 2022, sumele decontate din pla­fonarea facturilor către furni­zorii de energie şi gaze s-au ridicat numai la 35 de milioane de lei pentru 65 de companii. Astfel, scandalul cu accente de insolvenţe şi pierderi de sute de milioane de lei se reduce de fapt la politici de achiziţii nesustenabile aplicate în masă de furnizori, arată datele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

„În cadrul verificărilor am constatat mai multe probleme. Una dintre ele a fost legată de exemplu chiar de citirea contoarelor. Avem furnizori cu smart meters (contoare inteligente), dar care mai departe nu iau datele din acestea, verificarea indexului de consum făcându-se tot tradiţional. Mai departe, au fost probleme legate chiar de politica de achiziţii a firmelor“, spun specialişti din cadrul ANRE.

De altfel, potrivit unei informări publice, ANRE a precizat că în cadrul verificărilor realizate s-au identificat furnizori de energie care au utilizat metode de creştere artificială a preţului mediu ponderat de achiziţie pentru a intra în schema de plafonare a preţurilor, aplicată de statul român din noiembrie, anul trecut şi a cărei valabilitate a fost extinsă până în martie anul viitor.