O revoluţie GNL, planul Germaniei de a deveni campion energetic european fără gaze ruseşti

Autor: Bogdan Cojocaru 07.06.2022

Planul Germaniei de a-şi reduce dependenţa de gazele naturale ruse capătă rapid formă, scrie Financial Times. Este vorba de construirea a trei terminale de gaze naturale lichefiate (GNL).

Însă eforturile ar putea fi frânate de o piaţă globală supratensionată, dar şi de strategia  energetică pe termen lung a Berlinului. Unul dintre cele trei terminale va fi construit lângă oraşul Stade, un proiect de un miliard de euro.

Acesta ar trebui să devină un hub în comerţul internaţional cu GNL, gaz răcit la -160 de grade Celsius pentru a putea fi transportat uşor oriunde în lume cu nave-cisternă pe mare. Iniţiatorii proiectului speră că anual la Stade vor sosi circa 100 de astfel de vapoare, dar dintre acelea cu cel mai mare tonaj.

Revoluţia GNL din Germania a început rapid. La doar câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina, cancelarul Olaf Scholz a anunţat planuri de a reduce radical dependenţa ţării de gazele, petrolul şi cărbunele ruseşti.

GNL sunt esenţiale în aceste planuri deoarece ar trebui să ajute Germania să reducă importurile de gaze ruse de la 55% din total la 10% până în vara anului 2024. De remarcat că până la invazie Germania spera să devină un centru energetic european cu ajutorul gazelor importate din Rusia.