SUA a confiscat două avioane private deţinute de Roman Abramovici. Captura este evaluată la peste 400 milioane de dolari

Autor: Dorin Oancea 07.06.2022

Un judecător american a aprobat sechestrarea a două dintre avioanele private ale oligarhului rus Roman Abramovici, evaluate la peste 400 de milioane de dolari, pentru încălcarea legilor americane privind exporturile şi sancţiunile, anunţă CNN.

Avioanele, un Gulfstream şi un Boeing 787-8 Dreamliner, considerat a fi unul dintre cele mai scumpe avioane private din lume, se află în Rusia şi Dubai, potrivit declaraţiei unui agent FBI în sprijinul mandatului de confiscare.

Departamentul Comerţului a anunţat, de asemenea, acuzaţii administrative împotriva lui Abramovici. Dacă acesta va fi găsit responsabil, sancţiunea maximă ar putea fi egală cu valoarea avioanelor, a declarat un oficial al administraţiei.

În timp ce Abramovici nu a fost sancţionat de Biroul de control al activelor străine al Departamentului Trezoreriei SUA, un oficial al Departamentului de Justiţie a declarat că mandatul de confiscare indică faptul că "nimeni nu este mai presus de lege şi faptul că nu eşti pe lista OFAC nu îţi dă dreptul să te sustragi sancţiunilor sau controalelor la export".

Autorităţile spun că avioanele de fabricaţie americană au fost transportate în şi din Rusia fără a obţine licenţe de la Departamentul de Comerţ al SUA. Avioanele şi piesele de avion fac obiectul normelor de export din cauza utilizării lor militare potenţiale şi a implicaţiilor pentru securitatea naţională.

După ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, Departamentul Comerţului a înăsprit sancţiunile şi a început să solicite licenţe pentru exportul de avioane, care anterior nu aveau nevoie de aprobare. La începutul lunii martie, Comerţul a interzis, de asemenea, ca un avion american deţinut de un cetăţean rus să fie exportat în Rusia.

Autorităţile spun că, la mijlocul lunii martie, avionul Gulfstream a zburat de două ori în Rusia, unde a rămas. La începutul lunii martie, aeronava Boeing a zburat din Dubai în Rusia şi înapoi în Dubai, unde a rămas. Boeing-ul, cumpărat iniţial pentru 93,6 milioane de dolari, a fost personalizat şi este evaluat acum la aproximativ 350 de milioane de dolari, potrivit declaraţiei FBI.