KazMunayGas : Operaţiunile cu petrol kazah, transportat prin Rusia, nu sunt incluse în restricţiile impuse de UE în contextul războiului din Ucraina. ”Vom asigura ţiţei propriu pentru rafinăria Petromidia”

Autor: Roxana Rosu 07.06.2022

Compania de petrol şi gaze KazMunayGas (KMG), proprietarul Rompetrol, a anunţat marţi că operaţiunile cu petrol kazah, care este transportat pe teritoriul Federaţiei Ruse, nu intră sub influenţa celui de-al şaselea pachet de sancţiuni aprobat vineri de UE.

În contextul războiului de Ucraina, Uniunea Europeană a impus o serie de restricţii asupra importurilor din Rusia, vizând o renunţare etapizată la ţiţeiul şi produsele petroliere de origine rusă. Implementarea acestei măsuri va dura 6 luni pentru ţiţei şi până la 8 luni în cazul produselor petroliere.

Aceste restricţii nu se aplică însă achiziţiilor de petrol din terţe ţări şi livrate pe cale maritimă, dacă un astfel de ţiţei este încărcat în sau tranzitează Federaţia Rusă. 

„KMG depune toate eforturile pentru a asigura un export stabil şi în condiţii de siguranţă pentru ţiţeiul kazah. S-a ajuns la înţelegerea privind accesul nelimitat la ţiţeiul care tranzitează Federaţia Rusă, pe piaţa europeană, fapt care va permite asigurarea cu ţiţei propriu a rafinăriei Petromidia, deţinută de KMG International, precum şi a altor clienţi ai ţiţeiului nostru”, a declarat Magzum Myrzagaliev, directorul executiv al KazMunayGas - compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan.

În acest moment, ţiţeiul din Kazahstan se comercializează sub cotaţiile Urals şi Siberian Light. Începând cu luna iunie a acestui an, în actele comerciale pentru vânzarea ţiţeiului kazah (certificatul de origine a mărfii), care este livrat prin conducta Atyrau – Samara şi încărcat în porturile ruseşti, se va menţiona denumirea de ţiţei „KEBCO” (Kazakh Export Blend Crude Oil). Acest lucru este necesar pentru diferenţierea pe piaţă a ţiţeiului de origine kazahă. 

Rompetrol Rafinare, membră a grupului KMG International, operează rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, şi este unul dintre cel mai mari exportatori din România.

Compania a înre­gis­trat în 2021 o valoare totală a expor­tu­rilor de produse petroliere în re­giune de 960 mil. dolari, destina­ta­rii fiind subsidiarele KMG Interna­tio­nal din Moldova, Georgia sau Bulgaria.

Rompetrol Rafinare (simbol bursier RRC) a atins în 2021 o cifră de afaceri netă de 14,76 miliarde de lei, în creştere cu 43% prin comparaţie cu anul precedent, arată rezultatele financiare consolidate neauditate. Compania a încheiat anul trecut cu o pierdere de aproximativ 825 de milioane de lei, în scădere cu 6% faţă de 2020, când pierderile au ajuns la 885 de milioane de lei.