Primul parc industrial cu terminal cargo din România prinde contur. Oradea va avea primul terminal cargo aerian dintr-un parc industrial. CTP a demarat proiectul de 36 mil. euro

Autor: Bogdan Alecu 07.06.2022

Oradea, a doua mare piaţă pentru logistică şi transport din România după Bucureşti, va avea primul parc industrial care va include un terminal cargo – totodată şi primul terminal cargo aerian din România. În plus, judeţul Bihor are în plan să ajungă la un total de 11 parcuri industriale, cel mai mare număr dintr-un singur judeţ de pe plan local faţă de şase la începutul anului.

CTP, cel mai mare proprietar şi dezvoltator de spaţii logistice şi industriale din Europa Continentală, a început lucrările de construcţie la CTPark Oradea Cargo Terminal, primul parc industrial cu terminal cargo din România, amplasat în imediata apropiere a Aeroportului Oradea şi a parcului industrial Eurobusiness II.

Dezvoltat pe un teren cu o suprafaţă de 14,4 hectare, parcul industrial CTPark Oradea Cargo Terminal beneficiază de conexiune directă cu Aeroportul Oradea. Lucrările de construcţie la calea de rulare, care face legătura dintre platforma de staţionare a aeronavelor şi pista aeroportului au fost finalizate într-un timp record de doar 10 zile. În prezent se lucrează la platforma de garare a avioanelor, cu o suprafaţă de peste 20.000 mp şi la primele spaţii industriale şi logistice, inclusiv cu destinaţie cargo, două clădiri cu o suprafaţă totală de aproximativ 25.000 mp, care vor fi operaţionale până la finalul anului.

“Terenul de 14 hectare a fost transferat acum 10 ani printr-o hotărâre de Guvern cu ideea ca aici să fie construit un terminal cargo. Dacă nu ar fi fost gata anul acesta proiectul, pierdeam terenul. CTP va executa întreg proiectul şi va avea dreptul să cumpere terenul. Au existat mai multe companii interesate de dezvoltarea proiectului iar noi ne-am consultat cu marii jucători din piaţă. Consultările sunt foarte importante mai ales într-o perioadă cu preţuri volatile la materiale de construcţii”, a spus Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor.

La finalizarea lucrărilor de construcţii, CTPark Oradea Cargo Terminal va deveni unul dintre cele mai mari 10 parcuri industriale ale CTP România, cu o suprafaţă totală de peste 60.000 mp. CTPark Oradea Cargo Terminal poate acomoda clienţi din sectoare diverse, atât cu activităţi de cargo, precum şi de producţie şi de logistică, sau ambele cumulate, oferind suprafeţe flexibile care încep de la 500 mp.

“Terminalul cargo de la Oradea este primul terminal adevărat de cargo aerian din România şi va reprezenta un punct în plus pentru Agenţia Locală de Dezvoltare pentru atragerea de noi investitori dar şi pentru dezvoltarea celor locali. Acesta este legat de Parcul Industrial 2. Ca Agenţie vrem să ajungem anul acesta la 11 parcuri industriale la nivelul judeţului Bihor”, a spus Alina Silaghi, directorul ADLO

Tot în judeţul Bihor, CTP mai deţine parcul industrial CTPark Oradea Nord, amplasat pe Calea Borşului, în Oradea, şi CTPark Salonta, aflat în curs de extindere în Salonta, oraş care va beneficia de conexiune directă cu autostrada M44 din Ungaria prin intermediului noului drum expres DX Oradea-Arad.

“CTPark Oradea Cargo Terminal reprezintă o premieră naţională. Este primul parc industrial cu terminal cargo, un proiect care implică lucrări de infrastructură speciale, coordonate de echipa noastră de construcţii. Suntem fideli convingerii noastre că infrastructura este cheia dezvoltării industriale şi logistice şi acesta este departe de a fi punctul forte al României, de aceea ne implicăm ori de câte ori găsim deschiderea autorităţilor spre dezvoltări sustenabile. Deşi proiectul a  început de curând, interesul potenţialilor rezidenţi, utilizatori de spaţii logistice, dar şi operatori de cargo, este destul de mare şi s-a concretizat într-un prim contract de închiriere; în acelaşi timp, avem discuţii avansate pentru aproximativ 50% din spaţiile disponibile în total”, a declarat Ana Dumitrache, Country Head CTP România.

CTP este cel mai mare proprietar, dezvoltator şi administrator de proprietăţi imobiliare logistice şi industriale din Europa Continentală în funcţie de suprafaţa închiriabilă brută, deţinând peste 9,3 milioane de mp de spaţii în zece ţări la 31 martie 2022. CTP este singurul dezvoltator din regiune cu întregul său portofoliu certificat BREEAM şi cu operaţiuni neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon din 2021, ceea ce stă la baza angajamentului său de a fi o afacere sustenabilă.

În România, CTP deţine o suprafaţă totală de peste 2 milioane mp de depozite de clasa A în 15 oraşe: Arad, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Oradea, Piteşti, Sibiu, Timişoara, Turda, Târgu Mureş, Caransebeş, Ineu şi Salonta.