Ucraina spune că aproape 600 de persoane sunt „deţinute în camere de tortură" în Herson

Ziarul Financiar 07.06.2022

Ucraina acuză armata rusă că a răpit locuitori din Herson, în sudul ţării, şi îi ţine în „camere de tortură". Printre cei reţinuţi sunt în principal jurnalişti şi activişti.

Tamila Tacheva, reprezentantul permanent al preşedinţiei ucrainene în Crimeea, a declarat într-un briefing: „Potrivit informaţiilor noastre, aproximativ 600 de persoane sunt reţinute în subsoluri special amenajate, în camere de tortură, în regiunea Herson. Aproximativ 300 de persoane se află <în beciuri> în oraşul Herson, iar restul în alte localităţi din regiune”, a declarat Tacheva, potrivit agenţiei de presă de stat ucrainene Ukrinform, citată de The Guardian.

„Ei sunt deţinuţi în condiţii inumane şi sunt victime ale torturii. Cei reţinuţi sunt <în principal jurnalişti şi activişti> care au organizat <mitinguri pro-ucrainene în Herson şi în regiune> după ce trupele ruseşti au ocupat teritoriul, precum şi prizonieri de război”, a precizat Tacheva.

Unii ucraineni deţinuţi în regiunea Herson - civili, dar şi combatanţi reţinuţi - au fost trimişi în închisori din Crimeea, a adăugat ea.