Asociaţia fondurilor de Private Equity (ROPEA): Fondurile de private equity sunt finanţate de către investitori instituţionali sau investitori cu disponibilităţi financiare însemnate, care înţeleg şi acceptă riscurile

Autor: Cristina Roşca 08.06.2022

♦ Ziarul Financiar a publicat în data de 6 iunie 2022 un articol cu titlul: De unde ar putea veni următoarea criză? „Unele fonduri de private equity vor pica de sus şi nicio bancă centrală nu va interveni să le ajute. Ce fac unele fonduri seamănă cu o schemă Ponzi ♦ ROPEA oferă precizări despre modul de operare al acestor investitori financiari pe plan local.

Operaţiunile fondurilor de private equity active în România suportă puţine com­paraţii cu cele de pe pieţe mature şi sofis­ti­cate, precum cea de peste ocean, spun re­pre­zentanţii ROPEA, asociaţia fon­durilor de private equity şi venture capital din România.

„În Romania, tranzacţiile vizează predilect asigurarea capitalului de creştere, cu leverage puţin sau inexistent, utilizând resursele interne ale fondurilor. Astfel că, acestea conduc la un grad de risc mai degrabă redus, fapt evident mai cu seamă în perioadele de criză economică. Fondurile prezente pe piaţa locală sunt orientate spre un parteneriat cu antreprenorii care au nevoie de capital şi resurse de know-how pentru scalarea afacerilor şi evoluţia la nivelul următor“, adaugă ei.

Aceste afirmaţii survin după ce ZF a scris un articol despre faptul că presa străină, în frunte cu Financial Times şi Wall Street Journal, aduce în prim-plan activitatea fondurilor de private equity care, mai ales în ultimii ani, marcaţi de bani mulţi şi ieftini, au fost foarte active în a face achiziţii.