Câte firme din România includ reciclarea în procesele lor de producţie? Unele judeţe au peste 100, altele nu au nici măcar 10. Raul Pop, Ecoteca: Sunt şi foarte multe firme care aleg să obţină această autorizaţie pentru că au acces la nişte beneficii de tipul unor subvenţii private pentru colectare şi reciclare

Autor: Alina-Elena Vasiliu 08.06.2022

Asta nu înseamnă neapărat că ele chiar reciclează; realitatea se vede în raportările lor cantitative.

Peste 800 de companii din România deţin autorizaţii care le permit să recicleze materiale în procesele lor de producţie, indiferent că este vorba despre sticlă, lemn, plastic, metale, textile, hârtie sau orice alt material care poate deveni materie primă, potrivit datelor centralizate de ZF pe baza informaţiilor transmise de reprezentanţii filialelor Agenţiei pentru Protecţia Mediului din teritoriu.

„Activitatea de colectare/tratare/reciclare a deşeurilor este o activitate care se autorizează din punctul de vedere al protecţiei mediului, în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 1798 din 19 noiembrie 2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu, de către Agenţia pentru Protecţia Mediului de pe raza administrativă a judeţului/municipiului Bucureşti unde este punctul de lucru/se desfăşoară activitatea. La momentul actual, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului nu deţine o listă/situaţie centralizată la nivel naţional“, spun reprezentanţii ANPM, ca răspuns la solicitarea ZF.