Inflaţia începe să facă victime: Populistul preşedinte al Cehiei Milos Zeman a schimbat trei membri din conducerea Băncii Centrale, acuzând că s-a majorat mult prea agresiv rata dobânzii, ceea ce pune în pericol economia. Din iulie va fi şi un nou guvernator

Autor: Ştefan Stan 08.06.2022

Celebrul preşedintele ceh Milos Zeman a făcut ravagii în conducerea Băncii Centrale a Cehiei, acuzând-o că a majorat mult prea agresiv rata dobânzii, ceea ce pune în pericol economia. Preşedintele ceh a înlocuit trei membri din consiliul de administraţie al băncii cu economişti care ar putea să atenueze îngrijorările pieţei cu privire la o schimbare bruscă de opinie, după ce actualul consiliu a majorat ratele dobânzilor pentru a domoli cea mai mare inflaţie din ultimele aproape trei decenii.

Rata dobânzii în Cehia este de 5,75%, sub dobânda din România de numai 3,75%, la o inflaţie comparabilă. 

Numirile în cadrul Băncii Naţionale a Cehiei (CNB) anunţate miercuri includ doi foşti bancheri centrali, o alegere care adaugă predictibilitate, şi urmează alegerii surprinzătoare de luna trecută a lui Ales Michl, membru al consiliului, ca nou guvernator începând cu luna iulie.

Michl s-a opus creşterii ratei dobânzii cu 550 de puncte de bază a băncii în ultimul an, pe fondul uneia dintre cele mai mari creşteri ale inflaţiei din Europa, afirmând că creşterea preţurilor a fost în principal importată.

Noile nume nu indică faptul că o aripă dovish va avea automat un avantaj în consiliul de administraţie format din şapte membri.

Viitorul viceguvernator Eva Zamrazilova a lăudat creşterile de dobândă ale băncii ca fiind oportune şi necesare, în cadrul unei ceremonii de miercuri pentru a anunţa numirile, dar a declarat că orice măsuri ulterioare necesită o analiză aprofundată.

"Creşterile ratelor dobânzilor nu au fost, nu sunt şi nu vor fi niciodată populare, dar în ciuda acestui fapt presupun că au fost necesare şi vor începe în curând să se vadă în încetinirea inflaţiei şi cel puţin în încetinirea creşterii volumului de bani din economie", a spus ea.

Coroana şi-a extins câştigurile după numiri şi s-a tranzacţionat cu 0,7% mai sus în cursul zilei, la 24,602 pentru un euro, un maxim al ultimelor două săptămâni.

Moneda scăzuse cu 3,7% scădere după numirea lui Michl luna trecută, care a forţat banca să intervină pe piaţă.

Zamrazilova este o economistă de dreapta şi şefa consiliului de prudenţă fiscală al ţării, care a avut opinii mai fertile decât colegii săi în timpul mandatului său din 2008-2014 în consiliul băncii centrale.

Un alt nou membru al consiliului este Karina Kubelkova, un economist de la Camera de Comerţ a ţării, care a declarat într-o notă din martie că există un element intern al inflaţiei şi se aşteaptă ca "politica monetară eficientă a CNB" să prevină riscurile unei inflaţii şi mai mari.

Numirile lor de către preşedintele Milos Zeman marchează prima dată când consiliul de administraţie va avea doi membri femei.

Jan Frait, şeful departamentului de stabilitate financiară al băncii centrale, care a făcut parte din consiliu în perioada 2000-2006, va completa consiliul.

Frait a avut o atitudine pesimistă, dar aceasta a inclus o perioadă în care coroana s-a apreciat, iar banca centrală nu şi-a atins ţinta de inflaţie, a declarat economistul Jaromir Sindel de la Citi Research.

"Credem că această componenţă a consiliului de administraţie al băncii ar putea evita ca CNB să fie mult "în spatele curbei" dacă presiunile inflaţioniste din partea cererii se vor întări. Acest lucru ar putea atenua prima de risc a coroanei", a declarat acesta într-o notă înainte de numiri.

Economistul-şef al UniCredit, Pavel Sobisek, a declarat că pieţele ar putea fi liniştite de aceste numiri. "Este pozitiv faptul că incertitudinea ia sfârşit şi, de asemenea, că acest organism se va îndrepta spre diversitatea de gen", a spus el.

Zeman nu a acordat un al doilea mandat de şase ani viceguvernatorului Tomas Nidetzky şi membrului consiliului de administraţie Vojtech Benda, care au susţinut înăsprirea ratei dobânzii băncii la 5,75%, împreună cu guvernatorul demisionar Jiri Rusnok.

Noii membri vor intra în funcţie după şedinţa de politică monetară a băncii din 22 iunie, în cadrul căreia se aşteaptă ca boardul să majoreze în continuare ratele dobânzilor.

Michl a semnalat că va propune stabilitatea ratelor după ce va prelua conducerea.

Inflaţia din Cehia a urcat la 14,2% în aprilie, în ritm anual, şi este de aşteptat să ajungă la 15% în jurul jumătăţii acestui an, înainte de a începe să se liniştească.