Pentru europeni, războiul începe să fie o banalitate în vreme ce armata lui Vladimir Putin se reorientează spre Kiev. Din ce în ce mai multe rachete cad asupra capitalei Ucrainei

Autor: Ştefan Stan 11.06.2022

♦ Fără un sprijin puternic din afară, Ucraina va retrăi un coşmar pe care l-a încercat în vremea lui Stalin ♦ Chiar dacă pare puternică, armata Ucrainei nu are cum să reziste fără sprijin extern: bugetul apărării Ucrainei este de 4 miliarde de dolari, iar cel al Rusiei de  65 de miliarde de dolari ♦ Spre comparaţie, bugetele apărării luate înpreună ale UE şi SUA sunt de 1.000 de miliarde de dolari ♦ Occidentul poate apăra, aşadar, Ucraina furninzându-i arme, dar, treptat, războiul, deja lung, devine o banalitate ♦ Oboseala Occidentului ar fi cel mai grav pericol pentru Ucraina, dar şi pentru România, Polonia sau ţările baltice.

La finalul săptămânii trecute, Rusia a atacat Kievul pentru prima dată în mai bine de o lună. Rachetele au căzut duminică asupra capitalei Ucrainei, în timp ce trupele ruse şi cele ucrainene continuau să lupte pentru controlul unui oraş cheie din estul Ucrainei, Severodoneţk.

„Kremlinul recurge la noi atacuri viclene. Rachetele de astăzi de la Kiev au un singur scop - să omoare cât mai mulţi posibil“, afirmă consilierul prezidenţial ucrainean Mihail Podolyak, citat de Reuters.

Rusia a ţintit duminică proviziile militare trimise de Occident Ucrainei şi pretinde că atacurile aeriene asupra Kievului au distrus tancuri donate din străinătate. Rachetele care au lovit Kievul au distrus tancuri T-72 furnizate de ţările est-europene şi alte vehicule blindate, a declarat Ministerul Apărării din Rusia în aplicaţia Telegram.

Atacul de duminică a fost primul de mare amploare asupra Kievului de la sfârşitul lunii aprilie, când o rachetă a ucis un jurnalist. În ultimele săptămâni, Rusia şi-a concentrat puterea militară în principal pe linia frontului din estul şi sudul Ucrainei, deşi Moscova atacă ocazional şi alte ţinte, în ceea ce numeşte o campanie de degradare a infrastructurii militare a Ucrainei şi de blocare a transporturilor de arme occidentale.

În aceeaşi zi cu atacurile din Kiev, duminică, preşedintele rus Vladimir Putin a spus că Moscova va ataca noi ţinte dacă Occidentul va furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune.

„Vom lovi acele ţinte pe care încă nu le-am lovit“, a declarat Putin pentru televiziunea de stat Rossiya, fără a preciza care sunt acele ţinte, scrie The Guardian.  Comentariile lui Putin au venit ca răspuns la un angajament din partea SUA din care a rezultat livrarea de rachete Himars.

Preşedintele american Joe Biden anunţase cu câteva zile de atacul din Kiev un nou pachet de arme în valoare de 700 de milioane de dolari pentru Ucraina, care va include sisteme de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată care pot lovi cu precizie ţinte de până la 80 km.

Costin Lianu, specialist în politici de export, este de părere că această acţiune spre Kiev a fost mai mult pentru a încerca să stopeze elanul ucrainenilor şi chiar să ducă la un eşec al conducerii ucrainene în a desfăşura războiul. Cu toate acestea, el crede că principala ţintă a Rusiei rămâne zona de este a Ucrainei.

„M-am uitat în istoria doctrinelor ideologice ale Rusiei şi am văzut că o ţintă importantă a lor este legată de refacerea unor teritorii pe care ei consideră ajunse la Ucraina dintr-un joc al combinaţiilor geopolitice anterioare, de pe vremea URSS - ului şi chiar dinainte. Înţelegând care este logica lor în conflict, cred că această acţiune spre Kiev a fost mai mult pentru a încerca să stopeze elanul ucrainenilor şi chiar să ducă la un eşec al conducerii ucrainene în a desfăşura războiul. Dar ţinta lor a fost şi va fi în special zona estică a Ucrainei şi zona intens rusofonă“, a declarat Costin Lianu în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Rusia şi-a concentrat forţele în ultimele săptămâni asupra micului oraş industrial Severodoneţk din estul Ucrainei, ducând una dintre cele mai mari bătălii terestre ale războiului în încercarea de a captura una dintre cele două provincii din est - Lugansk şi Doneţk. Ruşii au ajuns să controleze circa 70% din Severodoneţk, însă forţele ucrainene au contraatacat şi au recuperat controlul în jumătate din oraş, după cum au spus oficialii ucraineni.