Războiul din Ucraina reconfigurează harta mondială a energiei

Autor: Catalina Apostoiu 09.06.2022

Rusia îşi creşte exporturile de petrol din importantul port estic Kozmino pentru a acoperi cererea în creştere din partea cumpărătorilor asiatici şi a compensa impactul sancţiunilor impuse de UE în urma invadării Ucrainei, în timp ce SUA îşi trimit acum cea mai mare parte a expor­tu­rilor de gaze către Europa în condiţiile eforturilor continentului de a scăpa de dependenţa de energia rusească.

Moscova a anunţat că-şi va creşte exporturile de petrol din portul Kozmino cu aproximativ o cincime, potrivit Reuters. Ruşii speră să-şi redirecţioneze exporturile de energie dinspre Occident către Asia, însă acest lucru este costisitor şi complicat de sancţiunile occidentale.

Transneft a crescut deja volumul de ţiţei pompat către Kozmino pe principala sa rută asiatică, conducta ESPO, cu 70.000 de barili pe zi. Exporturile petroliere via Kozmino sunt aşteptate să atingă un maxim istoric de aproximativ 880.000 de barili pe zi în iulie.

Companii din China, care a criticat în mod repetat sancţiunile occidentale impuse Moscovei, şi din India au cumpărat mai mult petrol rusesc în ultimele luni pe fondul reducerii preţurilor.

În contextul aceluiaşi conflict din Ucraina, Statele Unite îşi direcţionează în prezent cea mai mare parte a exporturilor de gaze către Europa, scrie Bloomberg.

Europa a detronat Asia ca cea mai importantă destinaţie pentru gazele naturale lichefiate americane, în condiţiile în care continentul se luptă să-şi reducă dependenţa de livrările ruseşti.

SUA au trimis aproape trei sferturi din volumele totale de GNL către Europa în primele patru luni ale acestui an, livrările zilnice către această regiune consemnând mai mult de o triplare faţă de media de anul trecut.

Anul trecut, blocul a reprezentat destinaţia a numai o treime din livrările americane. Astfel, America reprezintă acum aproape jumătate din importurile de GNL ale Europei, aproximativ dublul proporţiei din 2021.

Administraţia Biden s-a angajat să crească livrările de GNL către Europa după ce blocul a decis să renunţe la gazele ruseşti ca reacţie la invadarea Ucrainei. Chiar şi înainte de declanşarea războiului, continentul se confrunta deja cu o criză de energie ce trimisese preţurile gazelor la niveluri fără precedent.

Perspectiva unor profituri mai mari i-a încurajat pe furnizorii americani să livreze mai multe gaze către Europa în detrimentul altor destinaţii.

Asia, care reprezentase destinaţia pentru aproape jumătate din livrările americane de gaze naturale lichefiate în ultimii doi ani, a înregistrat o înjumătăţire a livrărilor în acest an, relevă datele Agenţiei Internaţionale de Energie.

Statele Unite şi-au crescut de asemenea exporturile totale de gaze naturale lichefiate în acest an. Livrările au crescut cu 18% faţă de 2021.