De unde a venit surpriza creşterii PIB din T1/2022: comerţul şi serviciile au dus economia în spate, industria a tras-o în jos. Consumul, în special consumul de servicii, a adus 6 pp. din creşterea economică de 6,5% din T1/2022

Autor: Răzvan Botea 09.06.2022

Comerţul şi serviciile au adus cea mai mare parte a creşterii economice din primul trimestru din acest an, arată datele detaliate publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică. Industria, pe de altă parte, care a însemnat peste un sfert din economia României în primul trimestru din 2022, a avut un aport negativ la evoluţia PIB.

Deşi cei mai mulţi economişti nu se aşteptau la o scădere economică în primul sfert din 2022, prognozele erau rezervate şi creşterea aşteptată era undeva între 1,5% şi 2,5%. Când INS a publicat datele despre creşterea de 6,5%, enormă faţă de aşteptări, analiştii financiari au spus că, cel mai probabil, avansul este din consum. Datele publicate de INS astăzi vin şi confirmă: PIB-ul a crescut cu 6,5% în T1/2022, din consum, mai ales din consumul de servicii.

„Datele arată în esenţă că am avut o creştere a consumului şi a investiţiilor pe partea de utilizare. Pe partea de formare, pe sectoare economice, au crescut sectoarele din zona serviciilor, care au fost afectate de restricţii şi odată ce restricţiile s au ridicat au crescut foarte mult. IT-ul creşte deja de o perioadă bună”, comentează datele Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank România şi fost preşedinte al Consiliului Fiscal.