Românii au plătit 577 mil. lei comisioane la fondurile de pensii private în 2021. „Pilonul II reprezintă cea mai avantajoasă formă de economisire din perspectiva costurilor suportate de participanţi“

Autor: Liviu Popescu 09.06.2022

Prin comisionul pe contribuţii de 0,5%, salariaţii români au trimis aproape 50 mil. lei, în timp ce aproximativ 520 mil. lei sunt comisioanele de administrare Cele din urmă nu sunt evidenţiate separat de fondurile de pensii, de exemplu în aplicaţia web sau mobilă în care un român îşi poate verifica contul de pensie, fiind percepute de administrator din activele fondului.

Prin comisionul de 0,5% aplicat con­tri­buţiilor lunare, la care se adaugă cel de maximum 0,07% pe lună din activele fon­dului şi care este determinat în funcţie de rentabilitate şi de rata inflaţiei, salariaţii români care în 2021 au virat o parte din salariul brut la un fond de pensii private Pilon II au plătit comisioane de 577 mil. lei (115 mil. euro), arată calculele realizate de ZF. „Atunci când ne uităm la nivelul comi­sioanelor încasate de admi­nistra­tori, este util să le raportăm la active“, spune Bogdan Dumitrescu, profesor universitar la ASE Bucureşti. „Astfel, având în vedere cuantumul activelor aferente Pilonului II de pensii de la finalul anului 2020 de circa 75,14 mld. lei, ar rezulta un nivel de comisionare de circa 0,8%. Prin comparaţie cu co­misioanele percepute în cadrul Pilonului III (1,5 - 2% anual din active) sau cu cele aferente fondurilor mutuale (1,5-3% anual din active), Pilonul II reprezintă cea mai avantajoasă formă de economisire aflată în prezent pe piaţa din România din perspectiva costu­rilor su­portate de partici­panţi“, adaugă el.

Prin comisionul pe contri­buţii de 0,5%, salariaţii români au trimis aproape 50 mil. lei, în timp ce aproximativ 520 mil. lei sunt comisioanele de admi­nistrare. Cele din urmă nu sunt evidenţiate separat de fondu­rile de pensii, de exemplu în aplicaţia web sau mobilă în care un român îşi poate verifica contul de pensie, fiind perce­pute de administrator din activele fondului. „Comisionul perceput de administratori din active dimi­nuează valoarea unităţii de fond şi prin urmare a activelor participanţilor. În prezent nu este evidenţiat separat de către fondurile de pensii. Probabil că ar fi util din perspectiva creşte­rii transpa­renţei ca acesta să fie evidenţiat distinct“, spune Dumitrescu.