Erste Group, proprietarul BCR, majorează puternic prognoza de creştere economică din acest an pentru România, de la 2,8% la 5,1%, după ce INS a confirmat că economia României a crescut în T1 cu 6,5% an/an

Autor: Cristina Bellu 09.06.2022

Grupul austriac Erste, proprietarul BCR, a majorat considerabil prognoza de creştere economică din acest an pentru România, indicând un avans de 5,1% al PIB în 2022 faţă 2,8% cât au estimat analiştii instituţiei în raportul prezentat la sfârşitul lunii aprilie.

Modificarea vine în contextul în care Institutul Naţional de Statistică (INS) a confirmat miercuri că economia României a crescut în T1/2022 cu 6,5% an/an, comerţul şi serviciile fiind responsabile de cea mai mare parte a creşterii economice înregistrată în primul trimestru din acest an.

Industria, pe de altă parte, care a însemnat peste un sfert din economia României în primul trimestru din 2022, a avut un aport negativ la evoluţia PIB.

„Profilul de creştere trimestrială este în concordanţă cu datele semnal publicate pe 17 mai, dar se abate de la comunicatele anterioare privind PIB-ul din cauza unei modificări a modelului utilizat de INS pentru ajustarea sezonieră a datelor. În acest context, previziunea noastră privind evoluţia PIB-ului real este semnificativă. Revizuim în sus prognoza de creştere economică de la 2,8% la 5,1% în 2022”, spun analiştii Erste, într-un raport publicat pe site-ul instituţiei.

Potrivit acestora, creşterea economică din România ar putea încetini la 4,0% în 2023 faţă de estimarea anterioară de 5,7%.

Raportul Erste consemnează că PIB-ul real a fost susţinut de comerţ şi servicii, care au adăugat 5,9 puncte procentuale la rata de creştere anuală de plus 6,5% an/an. În paralel, construcţiile au avut o mică contribuţie pozitivă de 0,2 puncte procentuale, industria a scăzut cu 0,1 puncte procentuale, iar impozitele nete au adăugat 0,4 puncte procentuale.

Raportat la cerere, consumul gospodăriilor a contribuit la rata de creştere de 6,5% an/an, cu 4,5 puncte procentuale, urmat de consumul guvernamental (1,5 pp), formarea brută de capital fix (0,3 pp) şi modificarea stocurilor(0,2 pp).

Raportul Erste mai menţionează că în T1 deflatorul PIB a fost de 12,1% an/an, după o creştere spectaculoasă a preţurilor din industrie, de 66,6%.

Raportat la T4/2021, economia României a crescut în T1/2022 cu 5,2%.