Prima ştire din întreaga lume: încep să crească şi dobânzile la euro. BCE pune capăt programului de achiziţii de obligaţiuni şi se pregăteşte să majoreze dobânda cu 0,25% în iulie, iar până la finalul anului s-ar putea să mai fie încă o majorare de 0,25%

Autor: Ştefan Stan 09.06.2022

Banca Centrală Europeană a anunţat că va înceta să mai cumpere obligaţiuni în valoare de miliarde de euro la începutul lunii iulie şi va majora ratele dobânzilor cu un sfert de punct procentual pentru prima dată în mai mult de un deceniu, în cadrul reuniunii sale de câteva săptămâni mai târziu.

Anunţul, făcut după ce consiliul guvernatorilor BCE s-a reunit la Amsterdam, reprezintă un pas important pentru a pune capăt politicilor monetare extrem de relaxate de dobânzi negative şi achiziţii masive de obligaţiuni pe care le-a aplicat în ultimii opt ani.

BCE a declarat: "Inflaţia ridicată este o provocare majoră pentru noi toţi. Consiliul guvernatorilor se va asigura că inflaţia va reveni la ţinta de 2% pe termen mediu".

Banca a majorat ultima dată dobânzile în 2011, iar rata dobânzii la depozite se situează acum la minus 0,5%. Există un acord larg în rândul celor 25 de membri ai consiliului guvernatorilor BCE cu privire la necesitatea de a majora ratele pentru a face faţă inflaţiei din zona euro, care a crescut cu o rată record de 8,1% în anul care a luat sfârşit în luna mai, de peste patru ori mai mult decât ţinta de 2%. 

Cu toate acestea, există mai puţin consens în ceea ce priveşte ritmul de înăsprire. Preşedintele BCE, Christine Lagarde, şi economistul-şef Philip Lane au semnalat creşteri ale ratelor de un sfert de punct procentual ca punct de referinţă pentru reuniunile din iulie şi septembrie - cele două care urmează după decizia din iunie. 

Banca centrală a declarat că se aşteaptă să "majoreze din nou ratele dobânzilor cheie ale BCE în septembrie". Aceasta a adăugat: "În cazul în care perspectivele inflaţiei pe termen mediu persistă sau se deteriorează, o creştere mai mare va fi adecvată la şedinţa din septembrie".

Ritmul în care s-au intensificat presiunile asupra preţurilor în ultimele luni a făcut ca şoimii să ceară măsuri mai agresive, în conformitate cu strategia Rezervei Federale de a majora ratele cu câte 50 de puncte de bază pe rând.

În condiţiile în care invazia Rusiei în Ucraina a dus deja la creşterea preţurilor la alimente şi combustibili pentru consumatorii europeni, există temeri tot mai mari în rândul economiştilor că, dacă livrările de gaz rusesc vor fi întrerupte, aceasta ar putea arunca zona euro în recesiune.

Au existat speculaţii cu privire la rapiditatea cu care BCE ar putea începe să îşi micşoreze bilanţul prin faptul că nu ar mai reinvesti veniturile din obligaţiunile ajunse la scadenţă. BCE a declarat că astfel de reinvestiri vor continua "pentru o perioadă extinsă de timp după data la care va începe să majoreze ratele dobânzilor cheie ale BCE şi, în orice caz, atâta timp cât este necesar pentru a menţine condiţii ample de lichiditate şi o orientare adecvată a politicii monetare".

Euro a suferit puţine modificări după anunţ, tranzacţionându-se la 1,073 dolari în raport cu dolarul american. Preţurile obligaţiunilor guvernamentale din zona euro au slăbit, împingând randamentul obligaţiunilor germane pe 10 ani în creştere cu 0,05 puncte procentuale, la 1,41%.

Investitorii vor urmări conferinţa de presă cu Lagarde, care va începe la ora 13.30, ora Marii Britanii, pentru orice indiciu cu privire la ritmul în care este posibil să majoreze ratele dobânzilor şi dacă cei care stabilesc ratele sunt mai îngrijoraţi de menţinerea inflaţiei la un nivel ridicat sau de o scădere bruscă a creşterii economice.

Există un consens larg în rândul economiştilor că BCE îşi va reduce previziunile de creştere şi va creşte proiecţiile privind inflaţia pentru următorii trei ani, atunci când acestea vor fi publicate mai târziu, joi.