Noua Zeelandă încearcă să combată una dintre cele mai mari surse de gaze cu efect de seră din ţară: Vrea să taxeze emisiile produse de vaci şi oi

Ziarul Financiar 09.06.2022

Noua Zeelandă a dezvăluit un plan de taxare a emisiilor ovinelor şi bovinelor, în încercarea de a combate una dintre cele mai mari surse de gaze cu efect de seră din ţară, scrie BBC.

Astfel, ar fi prima naţiune care ar taxa fermierii pentru emisiile de metan provenite de la animalele pe care le cresc.

În Noua Zeelandă locuiesc puţin peste cinci milioane de oameni, alături de aproximativ 10 milioane de bovine şi 26 de milioane de ovine.

Aproape jumătate din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră ale ţării provin din agricultură, în principal metan.

Cu toate acestea, emisiile agricole nu au fost incluse până acum în sistemul de comercializare a emisiilor din Noua Zeelandă, ceea ce a fost criticat de cei care au cerut guvernului să facă mai mult pentru a opri încălzirea globală.

"Nu există nicio îndoială că trebuie să reducem cantitatea de metan pe care o introducem în atmosferă, iar un sistem eficient de stabilire a preţului emisiilor pentru agricultură va juca un rol esenţial în modul în care vom realiza acest lucru", a declarat ministrul neozeelandez pentru schimbări climatice, James Shaw.

Conform propunerii, fermierii vor trebui să plătească pentru emisiile de gaz începând cu anul 2025.

Planul include, de asemenea, stimulente pentru fermierii care reduc emisiile prin intermediul aditivilor pentru hrana animalelor, în timp ce plantarea de copaci în ferme ar putea compensa emisiile.

Andrew Hoggard - care este fermier de lapte şi preşedinte naţional al Federated Farmers of New Zealand - a declarat pentru BBC că aprobă în linii mari propunerile.

Hoggard a subliniat, de asemenea, că detaliile implementării planului nu au fost încă convenite.

"Mai sunt încă lucruri de pus la punct, cum ar fi cine implementează efectiv planul, aşa că mai sunt lucruri de rezolvat cu guvernul".

Banii obţinuţi din acest plan vor fi investiţi în cercetare, dezvoltare şi servicii de consultanţă pentru fermieri, a declarat Ministerul Mediului din ţară.

Luna trecută, ministrul de finanţe al Noii Zeelande s-a angajat să aloce 2,9 miliarde de dolari neo-zeelandezi (1,9 miliarde de dolari) pentru iniţiative de combatere a schimbărilor climatice, care ar urma să fie finanţate printr-un sistem de comercializare a certificatelor de emisii care să taxeze poluatorii.

Între timp, joi, investitorii care gestionează active în valoare de 14 miliarde de dolari au cerut Organizaţiei Naţiunilor Unite să creeze un plan global pentru a face sectorul agricol sustenabil.

Metanul este al doilea cel mai răspândit gaz cu efect de seră după dioxidul de carbon (CO2).

Este unul dintre cele mai puternice şi este responsabil pentru o treime din încălzirea actuală cauzată de activităţile umane.

În cadrul conferinţei de mediu COP26 de anul trecut de la Glasgow, SUA şi UE au convenit să reducă emisiile de metan cu 30% până în 2030. Peste 100 de ţări, inclusiv Noua Zeelandă, au semnat, de asemenea, această iniţiativă.