Cotidianul american Wall Street Journal: Deceniul de dominaţie tech pe Bursa de la New York se încheie. Pentru moment

Autor: Liviu Popescu 09.06.2022

Marile acţiuni din sectorul tehnologic se află în mijlocul celei mai mari prăbuşiri din ultimii zece ani, iar unii investitori, bântuiţi de prăbuşirea dot-com din 2000, se pregătesc pentru pierderi şi mai mari, scrie cotidianul Wall Street Journal.

Sectorul tehnologiei din S&P 500 a scăzut cu 20% de la începutul lui 2022, cel mai prost început de an din 2002 încoace. Decalajul său faţă de S&P 500, indice care a scăzut cu 14%, este cel mai mare din 2004.

Scăderile au determinat investitorii să retragă un nivel record de 7,6 miliarde de dolari în acest an din fondurile mutuale şi fondurile tranzacţionate la bursă axate pe tehnologie până în aprilie, potrivit datelor Morningstar Direct.

Timp de ani de zile, acţiunile companiilor din domeniul tehnologiei au propulsat bursa americană, împingând principalii indici la zeci de recorduri. Entuziasmul pentru orice, de la cloud-computing la software şi social media, a condus la o creştere epică în colţuri extinse ale pieţei. Mai recent, politicile acomodative ale Rezervei Federale la începutul pandemiei Covid-19 au alimentat un apetit aparent insaţiabil pentru pariuri riscante.

Unii investitori spun că era de un deceniu a dominaţiei tehnologiei pe pieţe se apropie de sfârşit. Investitorii în acţiuni value (deci nu growth cum sunt cele tech), care cumpără acţiuni care sunt ieftine în funcţie de măsuri precum câştigurile sau valoarea contabilă, fac un tur de victorie după o revenire mult aşteptată a acţiunilor unor companii precum Exxon Mobil Corp. , Coca-Cola Co. şi Altria Group Inc.

Indicele S&P 500 Value depăşeşte indicele S&P 500 Growth - care include companii precum Tesla Inc. Nvidia Corp. şi Meta Platforms Inc. - cu 17 puncte procentuale, cea mai mare marjă din 2000 încoace.  Între timp, peste 48 de miliarde de dolari au părăsit fondurile care urmăresc acţiunile de creştere, potrivit furnizorului de date EPFR, în timp ce investitorii au vărsat peste 13 miliarde de dolari în fondurile care urmăresc acţiunile de valoare.

"Este cu adevărat o schimbare de regim de piaţă", spune Chris Covington, şeful de investiţii de la AJO Vista. "Mi-ar fi greu să cred că veţi avea o supraperformanţă extremă a creşterii pe care aţi văzut-o în ultimii cinci ani".

Pentru mulţi investitori, pariurile împotriva tehnologiei şi turbulenţele de luni de zile de pe piaţă sunt un ecou al bulei dot-com din anul 2000, când frenezia din jurul companiilor care ulterior au dat faliment a provocat pierderi pentru investitorii mari şi mici. Atunci, atracţia inovaţiei tehnologice combinată cu ratele scăzute ale dobânzilor a stimulat o goană spre acţiunile de pe internet. Când bula a explodat, indicele Nasdaq Composite a scăzut cu aproape 80% între martie 2000 şi octombrie 2002.

În acest an, acţiunile tehnologice individuale au înregistrat unele dintre cele mai mari scăderi din istorie, sute de miliarde de dolari din valoarea de piaţă evaporându-se, uneori în câteva ore. La sfârşitul lunii mai, acţiunile Snap Inc. au pierdut 43% într-o singură şedinţă, cea mai mare scădere procentuală înregistrată vreodată într-o singură zi şi o pierdere de aproximativ 16 miliarde de dolari în valoare de piaţă. Pariuri cândva de mare anvergură, cum ar fi compania fintech Affirm Holdings Inc. şi Coinbase Global Inc. au pierdut mai mult de jumătate din valoarea lor în 2022.

Cele mai mari companii din industrie nu au fost cruţate. Acţiunile popularelor acţiuni FAANG-Facebook parent Meta Platforms, Amazon.com Inc. , Apple Inc. , Netflix Inc. şi Alphabet Inc., compania mamă a Google - au suferit anul acesta scăderi procentuale de două cifre, mai abrupte decât cele ale S&P 500.

După acest început de an pedepsitor, mulţi investitori speculează ce zonă a pieţei va fi următoarea care va cădea.

"Atunci când se sparg bulele, acestea nu tind doar să cadă la valoarea justă - au tendinţa de a se duce în partea cealaltă", spune Ben Inker, codirector de alocare a activelor la GMO, un manager de bani din Boston.

Inker, care a pariat împotriva acţiunilor de creştere cu evaluări extinse timp de mai bine de un an, spune că prima suplimentară la care se tranzacţionează acţiunile de creştere în raport cu cele de valoare se situează peste nivelurile istorice. 

 

Chiar şi după vânzare, acţiunile tehnologice reprezintă încă o pondere aproape record de 27% din indicele S&P 500, situându-se aproape de cele mai ridicate niveluri de la bula dot-com, scriau strategii Bank of America pe 27 mai. Firma a avertizat că este prea devreme pentru a cumpăra scăderea multor acţiuni.

Desigur, unii investitori subliniază diferenţele importante dintre epoca actuală şi cea a crizei dot-com. Deşi evaluările acţiunilor tehnologice au crescut vertiginos în ultimii ani, acestea nu s-au apropiat de nivelurile înregistrate în martie 2000, când multiplii anticipaţi ai S&P 500 au atins 26,2. La vârful atins în septembrie 2020, raportul preţ/profituri forward, bazat pe aşteptările privind câştigurile pentru anul următor, a atins 24,08, potrivit FactSet.

Între timp, randamentele trezoreriei au crescut în ultimele luni, dar rămân mult sub nivelurile istorice. Astăzi, randamentul trezoreriei pe 10 ani se situează în jurul valorii de 3%. În anul 2000, acesta era de aproximativ 5%.

Cu siguranţă, este încă devreme în ciclul de creştere a ratei de dobândă al Fed. Investitorii se aşteaptă ca banca centrală să continue să majoreze ratele dobânzilor în acest an. Acest lucru înseamnă că randamentele vor continua probabil să crească, ceea ce ar putea exercita o presiune suplimentară asupra acţiunilor tehnologice şi a altor acţiuni de creştere. Creşterea randamentelor face ca viitoarele fluxuri de numerar ale companiilor să fie mai puţin atractive.

Dacă ratele continuă să crească, "piaţa bursieră va trebui să se deplaseze şi ea mult mai jos", a spus Inker. "Depinde cu adevărat de unde vor ajunge ratele dobânzilor".

Îngrijorările legate de cât de mult şi cât de repede va creşte Fed ratele au stimulat dezbaterea dacă economia se îndreaptă spre o recesiune, deşi datele economice recente nu indică o recesiune pe termen scurt.

Mulţi investitori au pariat împotriva acţiunilor din domeniul tehnologiei sau au închis poziţiile descrescătoare. Dintre cele 11 sectoare ale S&P 500, sectorul tehnologic este pe cale să înregistreze cea mai mare scădere a interesului în lipsă în al doilea trimestru, potrivit S3 Partners, deşi rămâne cel mai în lipsă sector al pieţei. Traderii pariază în continuare puternic împotriva Tesla, Apple, Microsoft Corp. şi Amazon, ceea ce face ca acestea să se numere printre cele mai vândute acţiuni în lipsă, la fel ca în fiecare dintre cei doi ani anteriori.

Cu toate acestea, unii investitori şi analişti rămân încrezători că dominaţia sectorului tehnologic nu s-a încheiat încă.

Raportul dintre opţiunile de vânzare de tip bearish şi opţiunile de cumpărare pe fondul Technology Select Sector SPDR Fund, sau XLK, a fost ridicat, un semnal contrar care sugerează că ce este mai rău ar putea fi trecut pentru acest sector, potrivit lui Jay Kaeppel, analist la Sundial Capital Research.

"Am descoperit că lucrurile nu merg direct în sus", spune David Eiswert, manager de portofoliu la T.Rowe Price. "Nu poţi cumpăra un coş de acţiuni tehnologice. Trebuie să te diferenţiezi". Eiswert a spus că el crede că unele acţiuni din domeniul tehnologiei, cum ar fi Amazon, par atractive după recentele lor scăderi şi că ar putea să îşi mărească expunerea la acest grup.​