Fănel Iacobescu, preşedintele RENAR: Acreditarea atestă competenţa unei companii. Noi suntem printre primele cinci organisme de acreditare din UE, suntem la nivelul ţărilor dezvoltate

Autor: Ramona Cornea 09.06.2022

Acreditarea atestă competenţa unei companii, iar RENAR - Organismul Naţional de Acreditare, este printre primele cinci organisme de acreditare din UE, astfel că România este la nivelul ţărilor dezvoltate din acest punct de vedere, afirmă Fănel Iacobescu, preşedintele RENAR. 

”Acreditarea, conform regulamentului european şi a standardului este o atestare că un organism de evaluare a conformităţii respectă cerinţele dintr-un standard, dintr-o reglementare. Noi dezvoltăm scheme de acreditare unde sunt prevăzute şi cerinţele. Se verifică dacă este dotarea corespunzătoare, dacă personalul este competent, dacă se asigură trasabilitatea rezultatelor măsurărilor, calitatea măsurărilor, intercomparări. Sunt foarte, foarte multe aspecte. Noi acredităm vreo 1.000 de laboratoare de analize medical şi 600 de încercări, nu se pune problema că nu avem capacitatea să acredităm. (...) Noi suntem printre primele cinci organisme de acreditare din UE, deci suntem la nivelul ţărilor dezvoltate, avem 22 de activitate, deci România are tradiţie în acest domeniu al evaluării conformităţii”, a declarat Fănel Iacobescu în cadrul unei conferinţe de presă. 

Una dintre problemele semnalate preşedintele RENAR în ceea ce priveşte acreditarea este legată de testele PCR. Multe dintre testele PCR făcute în perioada de pandemie au fost lucrate în laboratoare care nu au avut acreditare RENAR, ci de la Ministerul Sănătăţii.

”Când a apărut COVID-19, nu existau informaţii foarte clare legate de teste. Între timp, noi ne-am pus la punct împreună cu ceilalţi colegi din celelalte ţări şi am dezvoltat testele PCR şi pentru COVID-19. Noi am acreditat laboratoare care făceau teste PCR şi acredităm pentru diverşi viruşi. Conform unui ordin al ministrului sănătăţii de acum doi ani, Ministerul Sănătăţii acreditează. Problema este că acreditarea se face în baza ordinului, ordinul aprobă o procedură, procedura spune ce trebuie să depui ca documentaţie la dosar, apoi se evaluează. Acreditarea la noi constă într-o procedură foarte complicată, care durează. Ministerul face pe procedură proprie acreditarea”, a explica preşedintele RENAR.