FMI îmbunătăţeşte prognoza de creştere economică pentru România la 3,5%-4,5% în acest an şi anul viitor; inflaţia va fi de 12,5% în acest an şi 10% în 2023

Autor: Cristina Bellu 10.06.2022

Fondul Monetar Internaţional şi-a îmbunătăţit prognoza de creştere economică pentru România la 3,5% în acest an şi la 4,5% în 2023.

În raportul anterior, din aprilie, organizaţia scăzuse puternic aşteptarea de creştere economică pentru România, de la un plus de 4,8% în 2022, la un plus de 2,2%. Astfel, în raportul de primăvară al „World Economic Outlook” la FMI, economiştii notau că ţările apropiate de Ucraina sunt cele mai afectate din punct de vedere economic de război.

România a înregistrat în primul trimestru din acest an o creştere economică peste aşteptări, de peste 6% faţă de perioada similară de anul trecut, ceea ce a dus la revizuirea tuturor estimărilor pentru acest an.

După începerea războiului din Ucraina şi explozia preţurilor materiilor prime- gaze, energie electrică, analiştii şi-au redus drastic prognoza de creştere economică de la 4% la 2% existând şi varianta intrării economiei în recesiune. Dar în trimestrul I economia a funcţionat peste aşteptări.