FMI cere guvernului să ia măsuri de reformă şi creştere a taxelor pentru a strânge 2% din PIB: excepţiile fiscale trebuie eliminate- taxa pe dividend este prea mică, iar impozitul pe microîntreprinderi trebuie reformat: taxele pe proprietate trebuie să se refere la valoarea de piaţă a proprietăţilor

Autor: Cristina Bellu 10.06.2022

Fondul Monetar Internaţional a avertizat guvernul că trebuie să ia măsuri fiscale-reforma impozitelor şi taxelor şi creşterea lor, pentru a reface spaţiul fiscal- sub 3% din PIB şi a preveni astfel deteriorarea finanţelor publice.

În declaraţia oficială, după analiza făcută la Bucureşti, FMI spune că guvernul trebuie să se uite la impozitul pe dividende- nivelul de impozitare este prea mic, la impozitul pe microîntreprinderi- nivelul de 1 mil de euro este prea mare şi la toate celelalte facilităţi fiscale pe venituri (IT, construcţii, agricultură şi industria alimentară).

În privinţa TVA, România are printre cele mai ineficiente sisteme de colectare din Europa, aşa că trebuie luate măsuri pentru creşterea încasărilor din TVA.

"Eficienţa sistemului de TVA din România este printre cele mai scăzute din UE. Creşterea eficienţei TVA la nivelul mediei UE prin extinderea bazei de impozitare şi raţionalizarea acesteia, precum şi prin consolidarea administrativă suplimentară, în afara îmbunătăţirilor deja programate, ar putea genera 1,5% din PIB", notează raportul FMI.

În privinţa taxelor pe proprietate, FMI cere ca proprietăţile să fie evaluate la valoarea de piaţă.

De asemenea, trebuie taxate veniturile din emisiile de carbon.

De o lună de zile pe piaţă apar informaţii legate de modificări fiscale pe care le pregăteşte guvernul pentru a strânge mai mulţi bani la buget.

Deficitul bugetar asumat prin buget este de 5,8% din PIB, dar FMI spune că proiectează un deficit de 6,75% din PIB având în vedere politicile curente.

Măsurile vizate erau legate de introducerea unui impozit progresiv - veniturile mari să fie impozitate cu un procent mai mare, reducerea nivelului pentru microîntreprinderi de la maxim 1 mil. euro la 500.000 de euro sau chiar 100.000 de euro şi eliminarea facilităţilor fiscale pentru cei din IT, construcţii.

Până acum nu s-a pus pe masă nimic oficial din partea guvernului.