Punct de vedere MET Energy România: Am înregistrat rezultatele pozitive în 2021 datorită unei politici foarte riguroase şi eficiente de gestionare a riscului

Autor: Roxana Petrescu 10.06.2022

După pierderile de 82,5 milioane de lei din 2020, înregistrarea unui profit de circa 97 de milioane de lei anul trecut, în cel mai dificil an pentru furnizarea de energie, este rezultatul unei mai bune rigori financiare, spun reprezetanţii MET România Energy.

Reacţia vine în urma articolului publicat în ediţia de azi a Ziarului Financiar, Băietii deştepţi din energie se întorc: Care sunt companiile care au transformat în profit criza energiei din 2021?

“MET Energy Romania a înregistrat rezultate pozitive in anul 2021 datorită unei politici foarte riguroase şi eficiente de gestionare a riscului. După un an 2020 foarte dificil, la finalul căruia compania a înregistrat pierderi, aceasta şi-a calibrat operaţiunile şi portofoliul pentru a se adapta noilor cerinţe din piaţă şi a putea oferi partenerilor stabilitatea necesară pentru continuarea activităţii”, au comunicat reprezentanţii MET Energy România. Aceştia nu au precizat cum au evoluat volumele furnizate anul trecut şi nici portofoliul de clienţi, informaţiile fiind cerute de ZF înainte de publicarea articolului.

Anul 2021 a fost dramatic pentru unii furnizori de energie, pierderile suferite, de sute de milioane de lei în unele cazuri, fiind puternic contrastante cu profiturile de vis care s-au adunat în conturile producătorilor de electricitate. Există însă şi furnizori de energie, majoritatea neafiliaţi unor grupuri străine, care făcut din 2021 un an de creştere excepţională. Astfel, MET Energy România, com­panie cu o cotă de 2,35% pe piaţă furnizării de energie, a terminat anul trecut cu un business de 2,4 miliarde de lei, de 2,5 ori mai mare decât cel din 2020. Mai mult, compania a înregistrat un profit net de aproape 97 de milioane de lei faţă de pierderile de 82 de milioane de lei din 2020. Compania este parte a grupului elveţian MET, CEO-ul grupului MET fiind Benjamin Lakatos. Tot el este şi cel mai important acţionar, potrivit datelor MET. Lakatos şi-a început cariera la MOL, compania petrolieră a statului maghiar, având un rol-cheie în dezvoltarea pieţei de gaze naturale din Ungaria.

 

Redăm mai jos integral punctul de vedere al MET Energy România

MET Energy România respinge posibilele asocieri din textul publicat de Ziarul Financiar, de natură să afecteze reputaţia companiei

 

Bucureşti, 10 iunie 2022 – MET Energy România respinge cu fermitate acuzaţiile indirecte şi tonul articolului publicat de Ziarul Financiar, în ediţia print şi online de vineri, 10 iunie, cu titlul: „Băieţii deştepţi din energie se întorc: Care sunt companiile care au transformat în profit criza energiei din 2021?”

Astfel, referinţele cu privire la rezultatele financiare publicate de MET Energy Romania pot fi interpretate ca fiind potenţial influenţate de practici comerciale incorecte, prin asocieri cu investigaţii publice si referinţe la grupări investigate în trecut, sub umbrela „băieţii deştepţi din energie”.

Modul de prezentare al informaţiilor din articol poate induce în eroare cititorii, cauzând daune de imagine pentru MET Energy Romania, inclusiv în relaţia cu clienţii companiei.

În cele ce urmează, vă oferim o serie de informaţii menite să elimine eventuale neclarităţi în interpretarea modului de prezentare a datelor de către publicaţie. 

Astfel, vă solicităm modificarea articolului publicat pe această temă, pe mai multe formate şi platforme, în data de 10 iunie, reflectând poziţia companiei, pentru o imagine clară asupra realităţilor din piaţă.

 

 

Rămânem deschişi discuţiilor cu reprezentanţii mass-media, oferind informaţii relevante despre activitatea companiei, în măsura în care acestea pot fi făcute publice.

 

MET Group

MET Group este o companie energetică integrată, cu sediul central în Elveţia şi activităţi şi active pe pieţele gazelor naturale şi a energiei electrice, cu prezenţă prin subsidiare în 13 ţări şi pe 26 de pieţe naţionale de gaze naturale şi în 22 de centre internaţionale de tranzacţionare. În 2021, veniturile consolidate din vânzări ale Grupului MET s-au ridicat la 18,1 miliarde de euro, iar volumul de gaze naturale tranzacţionate a fost de 55 BCM.