Românii vor cel mai mult introducerea monedei euro dintre locuitorii statelor care nu au aderat încă la ea, dar autorităţile au eşuat în acest proiect major

Autor: Cristina Bellu 10.06.2022

Adoptarea monedei euro este susţinută, în medie, de 60% dintre locuitorii celor şapte state membre UE care nu au aderat încă la zona euro, arată rezultatele celui mai recent sondaj Eurobarometru Flash, publicat vineri pe site-ul oficial al Uniunii Europene.

Dintre acestea, procentul cel mai ridicat în favoarea adoptării monedei euro s-a înregistrat în România (77 %), urmată de Ungaria cu 69 %. La polul opus se află Bulgaria, Cehia (44 % în ambele ţări) şi Suedia (45 %).

Sondajul, realizat în perioada 20-29 aprilie, în Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia, a evidenţiat faptul că  mai mult de jumătate dintre participanţi (55 %) consideră că trecerea la moneda euro ar avea consecinţe pozitive pentru ţara lor.

Totuşi, 56 % dintre respondenţi consideră că introducerea monedei euro va duce la o creştere a preţurilor.

De asemenea, din sondaj reiese că gradul de sensibilizare cu privire la moneda unică în rândul cetăţenilor din statele membre din afara zonei euro este în continuă creştere. Astfel, 53 % dintre respondenţi se simt informaţi cu privire la euro, faţă de 51 % anul trecut şi 44 % în 2015.

România a avut o fereastră de opor­tunitate între 2015 şi 2017, când putea so­licita oficial intrarea în antecamera zonei euro (mecanismul de schimb valutar ERM II) în condiţiile în care atunci îndeplinea toate criteriile de convergenţă nominală ins­tituite prin Tratatul de la Maastricht care privesc stabilitatea preţurilor, suste­na­bilitatea finanţelor publice şi a gradului de îndatorare, stabilitatea cursului de schimb şi nivelul ratelor dobânzilor pe termen lung. În schimb, acum România nu mai îndeplineşte toate aceste criterii.