Ucraina cere mai multe arme, iar holera se răspândeşte în Mariupol

Autor: Andreea Tobias 11.06.2022

Ucraina a cerut mai mult ajutor din partea Occidentului, solicitând livrări mai rapide de arme pentru a ţine la distanţă forţele ruseşti mai bine înarmate şi sprijin umanitar pentru combaterea bolilor mortale.

În Severodoneţk, micul oraş care a devenit centrul avansului Rusiei în estul Ucrainei şi unul dintre cele mai sângeroase puncte fierbinţi ale unui război intrat în cea de-a patra lună, au fost raportate noi lupte grele, potrivit Reuters.

În sud, primarul din Mariupol - redus la ruine de un asediu rusesc - a declarat că sistemele de salubritate sunt distruse, iar cadavrele putrezesc pe străzi.

„Există o epidemie de dizenterie şi holeră ... Războiul care a luat peste 20.000 de locuitori ... din păcate, cu aceste focare de infecţie, va mai face mii de victime în Mariupol", a declarat el la televiziunea naţională.

El a făcut apel la Naţiunile Unite şi la Comitetul Internaţional al Crucii Roşii să lucreze la stabilirea unui coridor umanitar pentru a permite locuitorilor rămaşi să părăsească oraşul, care se află în prezent sub control rusesc.

Într-un bilanţ al impactului mai larg al războiului, agenţia ONU pentru alimentaţie a declarat că reducerea exporturilor de grâu şi a altor produse alimentare din Ucraina şi Rusia ar putea provoca foamete cronică pentru încă 19 milioane de persoane la nivel global în următorul an.

Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut ca Ucraina să fie încorporată ca parte a Occidentului, cu garanţii obligatorii pentru protecţia sa.

Solicitând UE să accepte Ucraina ca ţară candidată la aderare, el a declarat în cadrul unei conferinţe la Copenhaga prin videoconferinţă: "Uniunea Europeană poate face un pas istoric care va dovedi că vorbele despre apartenenţa poporului ucrainean la familia europeană nu sunt doar vorbe."

Războiul din est, unde Rusia îşi concentrează atenţia, este acum în principal o bătălie de artilerie în care Kievul este grav depăşit, spun oficialii ucraineni.

Asta înseamnă că valul evenimentelor ar putea fi schimbat doar dacă Occidentul îşi îndeplineşte promisiunile de a trimite mai mult şi mai bun armament, inclusiv sisteme de rachete, pe care Washingtonul şi alţii le-au promis.