Armata rusă loveşte în orice prinde: Incendiu de proporţii şi risc major după ce ruşii au bombardat masiv o uzină chimică

Autor: Ştefan Stan 12.06.2022
Bombardamentele ruseşti asupra uzinei chimice Azot din oraşul ucrainean Sievierodonetsk, situat în estul Ucrainei, au declanşat sâmbătă un incendiu de proporţii după o scurgere de tone de petrol, a declarat guvernatorul regional, în timp ce bătălia pentru oraş continuă.
 
În provincia vecină Doneţk, presa rusă a relatat că un nor uriaş de fum a putut fi văzut ridicându-se în aer după o explozie în oraşul Avdiivka, care găzduieşte o altă uzină chimică. 
 
Săptămânile de lupte pentru Sievierodonetsk, un orăşel din provincia Luhansk care a devenit punctul central al avansării Rusiei în estul Ucrainei, au pulverizat secţiuni ale oraşului şi au fost unele dintre cele mai sângeroase de la invazia Moscovei din 24 februarie.
 
Guvernatorul din Luhansk, Serhiy Gaidai, nu a precizat dacă incendiul de la uzină, unde se adăposteau sute de civili, a fost stins. Reuters nu a putut verifica în mod independent raportul.
 
Vorbind la televiziunea naţională, Gaidai a declarat că lupte neîntrerupte se desfăşoară în Sievierodonetsk. El a declarat anterior că forţele ruseşti controlau cea mai mare parte a oraşului, dar Ucraina controla uzina chimică Azot.
 
Statul major al forţelor armate ucrainene a declarat că apărătorii ucraineni au respins sâmbătă un atac rusesc într-o parte a oraşului Sievierodonetsk, în timp ce luptele continuă în altă parte.
 
Forţele ucrainene au respins, de asemenea, un atac rusesc asupra a trei orăşele mici la nord-vest de Sloviansk, în provincia Doneţk, în timp ce luptele continuă într-o a patra localitate din zonă, precum şi la est de oraş, a precizat statul major într-o postare pe Facebook.