Companiile de pe AeRO sunt evaluate la o primă de peste 50% din punctul de vedere al multiplilor de profitabilitate faţă de cele de pe piaţa reglementată a Bursei

Autor: Tibi Oprea 13.06.2022

Multiplul PER agregat pentru piaţa AeRO ar trebui să scadă cu 36,2% pentru ca piaţa în ansamblu să ajungă la evaluarea segmentului principal Totuşi, întrebarea care se pune este dacă vor creşte profitabilităţile companiilor de pe AeRO astfel încât să justifice valoarea multiplilor.

Societăţile listate pe piaţa secundară AeRO a Bursei de Valori Bucureşti se tranzacţionează la multipli de profitabilitate cu peste 50% mai mari faţă de mutiplii agregaţi asociaţi pieţei reglementate. De altfel, toţi multiplii de evaluare sunt mai mari pentru piaţa AeRO faţă de piaţa principală, conform unor calcule realizate de Mihai Căruntu, senior analyst corporate finance în cadrul BRD.

„Fotografia aceasta a pieţei AeRO comparativ cu piaţa reglementată nu este deloc surprinzătoare. Ea nu este strict mai scumpă, ci are o primă de evaluare mai mare. Companiile mici de creştere este normal să aibă rate mari de creştere a profitului în viitor. Dacă o companie are multiplii mai mari nu înseamnă că este supraevaluată, ci că înglobează aşteptări de creştere a profitabilităţii mai ridicate în viitor. Cu cât devii mai mare, cu atât este mai greu să creşti. Din acest motiv şi multiplii pe AeRO sunt mai mari decât cei pe piaţa principală. Nu este o surpriză, totul depinde însă de viitor”, spune Mihai Căruntu pentru ZF.