Războiul din Ucraina. Oficial ucrainean: Exporturile de cereale din Ucraina prin Polonia şi România se confruntă cu blocaje

Autor: Ramona Cornea 13.06.2022

Ucraina a stabilit două rute pentru a exporta cereale prin Polonia şi România pentru a evita o criză alimentară globală, deşi există blocaje care au încetinit lanţul de aprovizionare, a declarat duminică ministrul adjunct de externe al Kievului, Dmytro Senik, citat de Reuters.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat speranţa că ţării sale i se va acorda statutul de candidat la UE. „Sunt convins că această decizie poate întări nu numai statul nostru, ci şi întreaga Uniune Europeană”, a spus Zelenski, citat de BBC.

Un sondaj realizat de Allianz SE şi citat de Bloomberg arată că, din cauza deteriorării încrederii consu­matorilor, pierderile de cheltuieli private în zona euro se vor ridica în 2022 la 70 de miliarde de euro - echivalentul a aproximativ 500 de euro pe gospodărie. Estimarea se bazează pe un sondaj realizat în luna mai în rândul a peste 2.500 de persoane din Germania, Franţa şi Italia.