ZF 15 minute cu un antreprenor. Andreia Lewis, Bucharest Homes: Bucureştiul este un loc potrivit pentru expaţi, însă provocarea cea mai mare este disponibilitatea din piaţa rezidenţială a proprietăţilor care să se plieze pe cerinţele acestora

Autor: Miruna Diaconu 18.06.2022

Bucharest Homes, cu o prezenţă de peste zece ani în piaţă, este o agenţie imobiliară care se adresează expaţilor care vin să lucreze în Bucureşti.

Bucureştiul este un loc potrivit pentru expaţi, iar aceştia îşi doresc să lucreze din România, însă cea mai mare problemă este în piaţa rezidenţială, unde disponibilitatea caselor conforme cu cerinţele acestora este foarte mică, spune Andreia Lewis, fondatoarea Bucharest Homes, o agenţie imobiliară care se adresează exclusiv expaţilor.

„De multe ori ne contactează ei direct pentru că această nouă categorie formată din antreprenori şi soloprenori au libertatea de a locui oriunde în lume şi aleg să lucreze din România. (...) Provocarea cea mai mare este să găsim zone bune, să se plieze pe standardele şi bugetele expatriaţilor“, spune Andreia Lewis, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem economia să funcţioneze în continuare?, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Ea este de părere că în piaţa rezidenţială apar foarte multe noi proprietăţi, însă nu se încadrează în standardele cerute de expaţi.

„Se construiesc blocuri noi cu două apartamente, sunt mult mai mici, se cons­truiesc pentru vânzare pentru piaţa locală. Apartamentele mari, cu peste 3-4 dor­mitoare, sunt foarte rare, nu s-au con­struit la standardul acesta“, precizează ea.

Expaţii sunt interesaţi de case autentice, cu un stil arhitectural aparte, în care să existe un lux practic în sensul în care să existe spaţii luminoase, spaţii exterioare şi spaţii de depozitare.

Andreia Lewis a fost timp de zece ani expat în şase ţări, iar la întoarcerea sa în ţară a identificat nevoia unei agenţii imobiliare care să înţeleagă şi să răspundă cerinţelor expaţilor.

Ea precizează faptul că ultimii doi ani a pus o şi mai mare presiune pe disponiblitatea proprietăţilor din piaţă.

„Acum doi ani, pe vremea aceasta, aveam mai multe proprietăţi în portofoliu. Vara este un sezon extrem de important pentru noi, acum se întâmplă mutările, acum vin expaţii cu copiii, cu bugete mari, care încep la 1 august şcoala. Aveam mai multe vile  în portofoliu care au dispărut, din cauza pandemiei, mulţi expaţi şi-au prelungit şederea, deci vilele sunt în continuare închiriate sau mulţi proprietari hotărâţi să nu mai închirieze s-au mutat în ele“, explică Andreia Lewis.

Bucharest Homes închiriază proprietăţi doar pe termen lung, iar Andreia Lewis spune că în toţi anii de activitate a vizitat circa 2.000 de proprietăţi.

O altă provocare cu care se confruntă agenţia imobiliară este faptul că bugetele expaţilor sunt mai mici, iar preţurile de închiriere a proprietăţilor au crescut cu 15-20%.

„Multe proprietăţi sunt ocupate, disponibilităţi reduse, raportul cerere ofertă este disproporţionat, aceasta este o trăsătură importantă a închirierilor către expatriaţi“, mai spune ea.