Alertă în întreaga lume, criptomonedele se prăbuşesc: Binance, cel mai mare exchange cu expunere pe criptomonede din lume, a îngheţat retragerile de Bitcoin. Peste 200 mld. dolari s-au evaporat din piaţa crypto, care a scăzut sub pragul de $1.000 mld.

Autor: Eduard Ivanovici 13.06.2022

 

Platforma de exchange pentru criptomonede Binance, cea mai mare la nivel mondial, a blocat retragerile monedei Bitcoin din cauza „unei tranzacţii blocate care a cauzat întârzieri”, conform CNBC.

Iniţial, CEO-ul şi fondatorul Changpeng Zhao a scris pe Twitter că problema va fi rezolvată în 30 de minute, însă, ulterior, a declarat că situaţia „va persista mai mult decât estimasem”. De asemenea, CEO-ul a menţionat că eroarea „afectează doar reţeaua Bitcoin” şi deţinătorii „îşi pot retrage monedele prin alte reţele, precum BEP-20”.

Ştirea vine într-un moment în care Bitcoin a coborât cu 10% luni la sub 24.000 de dolari, atingând cel mai slab nivel din decembrie 2020. Cea mai valoroasă criptomonedă din lume a fost lovită de temerile macroeconomice, ritmul galopant al inflaţiei şi, implicit, de reticenţa privind activele de risc. Astfel, industria crypto a pierdut circa 200 de miliarde de dolari doar în weekend-ul trecut.

Binance înregistrează zilnic tranzacţii spot de circa 14 miliarde de dolari şi volume de 50 de miliarde de dolari în instrumente financiare derivate.

Luni, platforma cu expunere pe crypto Celsius a anunţat că va întrerupe retragerile şi transferurile între conturi din cauza „condiţiilor extreme de pe piaţă”, marcând un nou moment presant pentru industria monedelor digitale. La scurt timp după anunţ, Bitcoin şi Ethereum au scăzut cu 6%, respectiv 8%.

Celsius Network este un jucător important în domeniul împrumuturilor crypto, atrăgând anul trecut o finanţare de 750 de milioane de dolari. În august 2021, compania avea active de 20 de miliarde de dolari, însă nivelul a scăzut la 11,8 miliarde pe 17 mai 2022.

Anterior, crypto-proiectul Terra (LUNA) – aflat în top 10 la nivelul întregii industrii – s-a prăbuşit în 24 de ore cu 98% şi a provocat pierderi fără precedent pentru investitorii crypto care se concentrează pe proiecte majore, aflate la vârful pieţei.

Reţeaua Terra operează un „stablecoin algoritmic”, cunoscut drept TerraUSD (UST), a cărui valoare ar trebui să rămână în permanentă la paritate de 1 la 1 cu dolarul american. Într-o piaţă crypto puţin reglementată, investitorii aleg stablecoin-urile în momente marcat de volatilitate, însă UST s-a chinuit să rămână stabil în vreme ce investitorii au renunţat masiv la poziţii.