Anul marilor speranţe

Autor: Cristina Roşca 14.06.2022

Anul 2022 nu va fi, cu siguranţă, cel mai bun pentru turismul mondial sau local. Nu are cum să se bată cu etalonul care a reprezentat 2019, ultimul an de dinainte de pandemie, ultimul dintr-o eră în care restricţiile de călătorie nu existau, iar libertatea de mişcare era un dat.

Regulile jocului s-au schimbat între timp. Au fost doi ani proble­matici (dacă e să fim indulgenţi) pentru industria călătoriilor. Iar acum, când cele mai multe restricţii au fost eliminate, în pofida proble­melor economice şi geopolitice, 2022 este aşteptat – de operatorii din turism şi de călători deopotrivă – de parcă vine călare pe un cal alb.

Deci, deşi nu este şi nu va fi cel mai bun, este cu siguranţă cel mai aşteptat an de către oamenii pe care îi mănâncă tălpile să plece cât văd cu ochii şi de către hotelurile, restau­rantele şi companiile aeriene care îşi întâmpină oaspeţii cu porţile larg deschise.

Nimeni nu ştie ce va urma, aşa că toată lumea preferă să trăiască mult mai mult în prezent decât până în 2020, când viitorul era întot­dea­una cel către care priveam cu toţii.

În acest context, a vorbi astăzi despre călătorii este mai comun decât a vorbi despre vreme în Marea Britanie. Doar că dacă în privinţa vremii părerile nu sunt foarte împărţite sau nu în foarte multe categorii, când vine vorba de vacanţe, sunt „câte bordeie, atâtea obiceie“. Fiecare om are preferinţele sale, stilul propriu de a călători, destinaţiile ideale.

Tocmai de aceea, pentru că ştim cât de greu e să poţi găsi ceva care să mulţumescă pe toată lumea, am încercat să venim cu suficient de multe propuneri şi idei cât să deschidem şi mai mult – dacă e posibil - apetitul pentru vacanţe, să deschidem ochii unora dintre cititori către noi destinaţii, să deschidem harta pentru a vedea unde putem pune degetul.

Nimic din ce povestim în acest supliment al ZF – apărut pentru prima dată în 2022, un an atât de special pentru industria ospitalităţii – nu este altceva decât o invitaţie la visare şi călătorie, către orice desti­naţie vă face cu ochiul!