Cum va afecta crahul de pe cripto piaţa de acţiuni. „Căderea pieţei cripto arată şi sentimentul faţă de piaţa de tehonologie, unul puternic negativ.“

Autori: Alex Ciutacu , Liviu Popescu 18.06.2022

Cu bitcoin la minimul ultimilor doi ani, cu zeci de miliarde de dolari evaporaţi zilnic şi cu o inflaţie record pentru ultimii 40 de ani, cei cu sânge rece care au criptomonede în portofoliu au mai primit luni o lovitură care a trimis unde de şoc inclusiv pe piaţa de capital: Celsius Network, unul dintre cei mai mari jucători din industrie, a suspendat retragerile, schimburile şi transferurile, din cauza „condiţiilor extreme de pe piaţă“.

Decizia Celsius s-a reflectat imediat pe principalele criptomonede, ca de exemplu bitcoin – perla industriei cripto, care scădea luni cu 10% şi se tranzacţiona după-amiază la 24.000 de dolari pe unitate, ceea ce extinde declinul de la începutul anului 2022 la 50%. Etherum se tranzacţiona la 1.220 de dolari, minus 68% de la începutul acestui an. Ieri şi Binance, cea mai mare platformă de exchange cripto la nivel mondial, a anunţat că opreşte temporar retragerile de bitcoin, dar că activele investitorilor sunt „în siguranţă“.

„Au devenit ciudate astfel de momente pentru că mulţi dintre noi experimentăm sentimente contra­dictorii: avem portofolii achiziţionate la preţuri bune şi acum profitabilitatea lor scade destul de mult, în acelaşi timp putem acumula proiecte bune la «ofertă» - fie proiecte bune pe care le-am ratat la momentul oportun, fie proiecte consacrate unde putem beneficia de reduceri“, spune Marius Morra, CEO şi cofondator al Tokero - un exchange local care anul trecut înregistra peste 20.000 de utilizatori, conform ultimelor date oferite de reprezentanţi.