Românii au împrumutat statul cu câte 81 mil. lei pe zi în prima săptămână în care au cumpărat titluri Fidelis la dobânzi record şi de 7,8% pe an

Autor: Liviu Popescu 14.06.2022

♦ 403 mil. lei (81 mil. euro) sunt investiţiile pentru Fidelis, ediţia a opta, în prima săptămână de subscriere ♦ Din 6 iunie şi până pe 21 iunie micii investitori pot subscrie titluri de stat la dobânzi şi de 7,8% pe an.

Cu câte 16 mil. euro pe zi, adică 81 mil. lei, au împrumutat micii investitori statul român în prima săptămână când au putut să cumpere titluri de stat Fidelis la dobânzi record chiar şi de 7,8% pe an, arată calculele realizate de Ziarul Financiar din platformele brokerilor.

Cu alte cuvinte, circa 400 mil. lei s-au strâns ca şi subscrieri din 6 iunie şi până pe 10 iunie, adică primele cinci zile de subscriere din Fidelis, ediţia a opta, finanţare pentru care statul român plăteşte dobânzi record.

Ulterior închiderii perioadei de subscriere, respectiv 21 iunie, aceste instrumente financiare vor ajunge la Bursa de la Bucureşti, acolo unde preţul va fluctua în funcţie de cerere şi ofertă, dar şi condiţiile din economie, precum inflaţie şi dobânzi.

La Bursă, orice investitor persoană fizică va putea să vândă şi să cumpere Fidelis, suportând doar comisionul de la broker întrucât aceste investiţii sunt neimpozabile, atât pe tranzacţionare, cât şi pe scadenţă.