Business Internaţional. Indicele american S&P 500 intră în teritoriul bear, cu un minus de peste 20% de la maximul din ianuarie. Scăderi pe linie pe bursele europene

Autor: Tibi Oprea 14.06.2022

Acţiunile americane au deschis sesiunea de tranzacţionare de luni cu scăderi abrupte care au împins indicele S&P 500 în teritoriul bear, caracterizat printr-o scădere de 20% sau mai mult de la cel mai recent maxim, în contextul în care investitorii se tem de perspectiva unor creşteri suplimentare ale dobânzilor din partea Rezervei Federale, banca centrală americană, potrivit informaţiilor agregate de ZF.

Astfel, la o oră de la deschiderea sesiunii, S&P 500 înregistra o scădere de circa 3,3%, la 3.776 de puncte, în timp ce indicele Dow Jones Industrial Average avea un minus de 2,4%, iar indicele Nasdaq Composite înregistra o scădere de 3,8%. Şi petrolul West Texas Intermediate a deschis şedinţa în scădere cu peste 1%, la 119 dolari pe baril, iar contractele futures pe aur se tranzacţionau în scădere cu 2,3%, la 1.830 de dolari, arată datele Market Watch.

Declinul indicilor vine după ce S&P 500 şi Nasdaq au atins în prima parte a zilei de luni minimul ultimelor 52 de săptămâni. Spre comparaţie, cel mai recent maxim atins de S&P a fost de 4796,56 de puncte, în şedinţa din 3 ianuarie 2022. De atunci, scăderea indicelui este de peste 20%, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la Investing.com. 

Anterior, piaţa americană a intrat în teritoriul bear în sfârşitul lunii mai. În Europa, principalii indici au înregistrat scăderi de peste 2%, respectiv minus 2,7% pentru indicele german DAX, minus 2,9% pentru indicele francez CAC 40, scădere de 3,1% pentru indicele italian FTSE MIB, minus 2,7% pentru indicele spaniol IBEX 35 şi minus 2,6% pentru indicele paneuropean Stoxx 600, care este la a cincea sesiune consecutivă de scăderi. Indicele FTSE 100 al Bursei de la Londra avea un declin de 2,9% spre finalul şedinţei. Tranzacţionarea la Bursa de Valori Bucureşti a fost închisă dată fiind sărbătoarea de Rusalii. Analiştii americani şi-au crescut aşteptările cu privire la cât de mult va creşte Fed ratele dobânzilor, unii speculând că banca centrală americană ar putea implementa o creştere de peste 0,75 de puncte procentuale la reuniunea de politică monetară din această săptămână pentru a ţine piept inflaţiei. Banca americană de investiţii Goldman Sachs şi-a ridicat luni previziunile cu privire la politica Fed prin includerea unei creşteri cu 0,5 puncte procentuale în această săptămână şi din nou în iulie, septembrie şi noiembrie, respectiv alte creşteri de 0,25 de puncte procentuale în decembrie 2022 şi ianuarie 2023. În Marea Britanie, economiştii se aşteaptă ca Banca Angliei să ridice joi ratele de împrumut cu 0,25 sau 0,5 puncte procentuale, fapt care intensifică temerile de stagflaţie (stagnare şi inflaţie).