Comparaţie între puterea economică şi puterea militară a polilor de putere economică din lume

Autor: Răzvan Botea 14.06.2022

♦ Cu un PIB de 18.000 de miliarde de dolari, al doilea pol economic al planetei, Uniunea Europeană deţine 290 de focoase nucleare, toate ale Franţei ♦ Spre comparaţie, Rusia, cu o economie de 12 ori mai mică, deţine circa 6.000 de focoase nucleare.

O comparaţie între pute­rea economică şi pu­terea militară a celor mai importante poluri eco­nomice ale plane­tei arată discrepanţe mari. Spre exem­plu, cel mai mare contrast este între Rusia şi Uniunea Europeană: Rusia, a 11-a economie din lume, are cele mai mari capacităţi militare nucleare. În acelaşi timp, UE, care deţine peste 20% din economia planetei, are doar 290 de focoase nucleare, toate ale Franţei, arată datele publicate de Banca Mondială (pentru PIB) şi Institutul pentru Pace Stockholm (pentru capabilităţile nucleare).

Războiul din Ucraina şi amenin­ţările Rusiei de a folosi inclusiv arme de distrugere în masă precum rachetele nucleare aduc serios în discuţie puterea armată a ţărilor, mai ales a celor din Europa. Înarmarea serioasă a Europei era un lucru de neconceput în urmă cu un an, dar iată că, după ce Rusia a invadat Ucraina, ţările UE şi NATO au demarat programe ample de înzestrare a armatelor, Germania anunţând un plan de înarmare de 100 mld. euro - aproape jumătate din PIB-ul României.

Armele nucleare singure nu înseamnă toată puterea militară a unei ţări, dar istoria de după cel de-al Doilea Război Mondial arată că au fost cel mai important element de descurajare militară şi, în aceeaşi vreme, au generat şi cea mai mare tensiune între puterile nucleare Rusia şi SUA. Cu alte cuvinte, arma nucleară a fost, aparent paradoxal, o ameninţare atât de cumplită de distrugere încât a menţinut pacea în lume, pentru că Războiul Rece dintre SUA şi Rusia a gravitat în permanenţă în jurul ameninţării nucleare. În acest moment, sunt 9 puteri nucleare în lume, dar care nu au neapărat legătură şi cu puterea economică. Spre exemplu, Coreea de Nord a dicta­torului Kim Jong Un ar deţine 20 de focoase nucleare, iar PIB-ul ţării este de circa 20 mld. dolari, adică de 10 ori mai mic faţă de România.

La polul opus, un caz aparte este cel al Germaniei. A patra economie a lumii, cu un PIB de aproape 4.000 de miliarde de dolari, de peste 16 ori mai mare decât economia României, la capitolul putere armată, din prisma capabilităţilor nucleare, este zero. Germania însă duce responsabilitatea pornirii a două războaie mondiale, pe care le-a şi pierdut, iar înarmarea ţării este un subiect foarte sensibil.

În topul puterilor economice şi militare se află SUA, care, cu un PIB de 21.000 mld. dolari, deţine aproape un sfert din economia mondială şi are la dispoziţie 5.400 de focoase nucleare. Cu toate acestea, analiza Institutului pentru Pace Stockholm spune că focoasele gata de lansare ale SUA ar putea fi mai multe decât ale Rusiei.

Rusia deţine, potrivit măsură­to­rilor Institutului pentru Pace din Stockholm, aproape 6.000 de focoase nucleare, cele mai multe la nivel mondial.

Puterea armată a Rusiei, cel puţin din punctul vedere al armelor de distrugere în masă, nu are ecou şi la nivelul economiei: Rusia este a 11 ţară ca PIB nominal. Ca PIB per capita, care este cel mai uzitat indicator pentru a arăta nivelul de trai dintr-o ţară, Rusia este sub România, cu un PIB de puţin peste 10.000 de dolari pe cap de locuitor, în vreme ce România are aproape 13.000 de dolari pe cap de locuitor.