ZF Live. Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank România: Vârful inflaţiei va fi atins în iunie-iulie şi va ajunge la 15%, posibil peste. Inflaţia rămâne de două cifre şi în 2023. Inflaţia este în mod artificial mai mică, pentru că avem acele plafonări la preţurile la energie

Autor: Răzvan Botea 18.06.2022

„Dacă nu am fi avut plafonările la energie inflaţia era probabil de peste 20%“ Când ai creştere economică înaltă şi inflaţie înaltă, este posibil să vedem un ritm mai alert de creştere a dobânzii, posibil cu un punct procentual.

Inflaţia va continua să crească în iunie şi iulie, perioadă în care va atinge un vârf, la o rată anuală de 15% sau chiar peste, a spus, la emisiunea de business ZF Live, Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank România. Ultimele cifre pentru inflaţie, aferente lunii mai 2022, arată o creştere generalizată a preţurilor de 14,5%, pe media coşului de consum din România, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

„Normal ar trebui să avem în lunile imediat următoare - iunie, iulie -  maxim. Noi estimam în jur de 15%. E posibil să fie mai sus de atât”, a spus Ionuţ Dumitru.

În opinia sa, datorită plafonării preţurilor la energie, inflaţia este mai scăzută. Dacă nu s-ar fi operat fixarea preţurilor la energie şi gaze pentru majoritatea consumatorilor finali, inflaţia în România ar fi depăşit 20%.