PSD inventează cel mai liberal contract de muncă, cu zero ore de lucru

Autor: Adelina Mihai 15.06.2022

O propunere legislativă iniţiată de un grup de senatori PSD, aflată în prezent în dezbatere în Senat, aduce un nou tip de contract pe piaţa muncii: ”contractul de zero ore”.  Conform definiţiei din iniţiativa care aduce modificări Codului muncii, ”contractul de zero ore este acel contract prin care angajatorul nu este obligat să garanteze un număr minim de ore pe săptămână, iar angajatul poate să nu accepte munca în momentul în care i se cere, programul de muncă fiind în întregime flexibil“.

„Ideea a pornit de la o situaţie concretă pe care o întâlnim în universităţi, eu fiind şi rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş. În cadrul contractelor de cercetare pe care le are universitatea, cercetătorii au activităţi de cercetare, dar şi activităţi de natură administrativă, organizatorică. Este o formă utilă de contract pentru activităţile din proiectele de cercetare şi activităţile universitarilor care exced norma de bază. Deci este o soluţie de salarizare doar pentru perioada în care salariatul îşi desfăşoară activitatea, fără să îi afecteze drepturile pe care acesta le are în contractul de muncă de bază“, a explicat senatorul PSD Leonard Azamfirei, unul dintre iniţiatorii proiectului de lege.

Contractul de zero ore nu înlocuieşte contractul de muncă standard, care permite efectuarea de ore suplimentare, ci vine în completarea acestuia, pentru că în forma actuală nu există o flexibilitate destul de mare pentru angajatori şi angajaţi.