Investitorilor nu le vine să creadă ochilor când trec printr-un déjà-vu: prăbuşirile bursiere au aceeaşi intensitate precum cele de dinaintea colapsului Lehman Brothers

Autor: Eduard Ivanovici 15.06.2022

♦ Doar cinci emitenţi din indicele S&P 500 nu au suferit pierderi în timpul scăderilor din prima zi a săptămânii.

Declinul începutului de săptă­mână pe Wall Street – în urma căruia indicele S&P 500 a intrat în piaţa „bear“ – a trezit în rândurile mai mul­tor participanţi la piaţă amintirile crizei financiare din urmă cu peste un deceniu.

De exemplu, Christian Hoffman, manager de portofoliu la firma globală de investiţii Thornburg Investment Management, susţine că lichiditatea din piaţă s-a deteriorat atât de mult încât îi aduce aminte de zilele negre ale anului 2008.

„Lichiditatea pieţei este mai rea decât momentele de dinaintea prăbu­şirii Lehman Brothers. Acest lucru creează tot mai multe riscuri, întrucât dacă piaţa nu are lichiditate, poate coborî foarte rapid“, spune Hoffman, care a lucrat la Thornburg în timpul prăbuşirii renumitei bănci de investi­ţii, care a declanşat cea mai gravă cri­ză economică de la Marea Depresiune din 1929.