#AntreprenoriiRoMâine. Spitalul MedLife Humanitas Cluj: Pacientul simte azi nevoia de servicii integrate, de a găsi soluţiile de la cap la coadă, iar noi asta ne dorim să livrăm

Autor: Roxana Petrescu 16.06.2022

♦ Oportunităţile din Cluj oferă noi direcţii de dezvoltare pentru Spitalul MedLife Humanitas, axat pe chirurgie, una dintre acestea fiind o secţiune de servicii integrate pentru diagnosticul şi tratamentul cancerului mamar.

Spitalul MedLife Humanitas din Cluj, unitate înfiinţată în 2015 de trei medici, a ajuns anul trecut la un business de 5,7 milioane de euro, reuşind să înregistreze o evoluţie crescătoare chiar şi în perioada marcată de pandemie.

Spitalul a fost investiţia comună a trei medici, Adrian Bărbos, Alexandru Trăilă şi Valentin Muntean, intrând în anul 2017 în portofoliul MedLife, cel mai mare furnizor de servicii medicale private din România.

„Sunt unul dintre fondatori, eu sunt chirurg. Fiecare dintre noi (fondatorii – n.red.) lucram în spitalele publice şi eram destul de obosiţi de ceea ce se întâmpla, aşa că ne-am gândit să ne facem spitalul nostru“, a spus Valentin Muntean, medic şi fondator al Spitalului MedLife Humanitas Cluj, în cadrul emisiunii #AntreprenoriiRoMâine, un proiect editorial realizat de ZF alături de MedLife. Potrivit acestuia, căutările pentru clădirea care avea să găzduiască unitatea au durat circa 2-3 luni.

„Ne-am apucat destul de hotărât. În martie, 2015, dărâmam ziduri interioare, în iunie eram la Paris şi făceam achiziţii de echipamente, iar în noiembrie făceam primele operaţii“, a mai spus Muntean. Potrivit acestuia, finanţarea unităţii nu a reprezentat o problemă, iar valoarea investiţiei s-a ridicat la circa 300.000 de euro.

“Apoi, ne-am dezvoltat destul de rapid, am ajuns la 20 de paturi pentru că ni s-a spus că dacă vrem să fim pe plus, acesta era nivelul. Am ajuns la acest nivel după doi ani. Apoi au venit alte nevoi, am încercat să facem aici ce făceam în spitalul de stat, aşa că ne trebuia un volum şi mai mare de activitate. Acesta a fost momentul când ne-am gândit la MedLife, dar este ca la căsătorie. Dacă tu îţi închipui că îţi alegi soţia probabil că este invers. Cam aşa a fost şi la noi cu MedLife.“

La momentul tranzacţiei, unitatea ajunsese la un business de 1,3 milioane de euro pentru ca anul trecut afacerile spitalului să fie de 5,7 milioane de euro, potrivit lui Ovidiu Antal, manager al Spitalului MedLife Humanitas.

„Dacă la preluare spitalul avea 25 de angajaţi, acum are peste 70 de angajaţi. Am avut o adresabilitate din ce în ce mai mare. Continuăm să dezvoltăm capacitatea pentru că potenţialul este foarte mare iar oportunitatea există la nivel de Cluj. Spitalul este un reper pentru intervenţiile din zona de neurochirurgie, pe tiroidă şi ortopedie. Acestea sunt specializările fanion“, a mai spuns Ovidiu Antal. Potrivit acestuia, perioada marcată de pandemie a fost caracterizată de multe schimbări la nivelul organizării unităţii, dar cu toate acestea spitalul nu a fost închis nicio zi în acea perioadă.

“Anul trecut am avut peste 2.000 de intervenţii, iar acum am depăşit 6.500 de intervenţii de la înfiinţare. Ne dorim să finalizăm procesul de dezvoltare după care cu siguranţă ne uităm şi către alte componente. Ne interesează să oferim servicii medicale integrate. Ne uităm la sânologie (tratamentul cancerului mamar), de la diagnostic, tratament, recuperare şi reconstrucţie. Pacientul simte azi nevoia de servicii integrate, de a găsi soluţiile de la cap la coadă, iar noi asta ne dorim să livrăm“, spune Antal.

De asemenea, o altă direcţie de dezvoltare va fi prin sinergiile care se creează cu celelalte unităţi MedLife din Cluj, fără însă a dilua identitatea spitalului.

„Acum avem 56 de paturi pentru că în ultimii doi ani am dezvoltat mult infrastrutura. Avem 7 săli de operaţii mari şi două mai mici. Încercăm să ne integrăm cu celalte activăţi ale MedLife din zonă“, a conchis Valentin Muntean.

 

MedLife Humanitas, Cluj, în cifre

► Anul înfiinţării: 2015

► Evoluţie număr de angajaţi: 5 angajaţi la înfiinţare, 25 la momentul preluării de către MedLife (2017), peste 70 de angajaţi în prezent

► Cifra de afaceri: 1,3 mil. euro la momentul achiziţiei de către MedLife, 5,7 mil. în 2021

► Număr de intervenţii chirurgicale de la lansare: peste 6.500

► Total investitii: peste 4 mil. euro.


Articolul face parte din proiectul editorial #AntreprenoriiRoMâine, susţinut de MedLife. Cu peste 35 de achiziţii, MedLife a devenit un agregator de companii, coagulând o comunitate de peste 60 de antreprenori români, majoritatea medici, care au pornit câte o firmă în România şi au ajuns la rândul lor să achiziţioneze alte companii. Antreprenorii RoMâine, înglobaţi în structura gigant a MedLife, sunt un catalizator pentru transformarea şi consolidarea sănătăţii în ansamblu, dar şi a sănătăţii economiei româneşti. Prin seria de materiale din cadrul proiectului editorial Antreprenorii RoMâine, aducem în prim plan MED angels care prin profesionalismul lor şi investiţia în sănătate au aşezat business-uri sustenabile şi devin o resursă pentru antreprenorii tineri care vor contribui la randul lor la propulsarea sistemului medical românesc.