Radu Crăciun, BCR Pensii şi preşedinte APAPR: Volatilitatea pieţelor cere posibilitatea unor diversificări mai mari. Din păcate Bursa de la Bucureşti a rămas în urma dezvoltării Pilonului II

Autor: Liviu Popescu 15.06.2022

“Sunt foarte puţine clase de active în care putem să investim. Norma de investiţii necesită o rediscutare. Volatilitatea pieţelor cere posibilitatea unor diversificări mai mari. Bursa de la Bucureşti din păcate a rămas în urma dezvoltării Pilonului II de pensii private şi este prea mică pentru nevoile noastre. Este necesar să identificăm şi alte canale de investiţii ale economiei”, spune Radu Crăciun, CEO BCR Pensii şi preşedinte al Asociaţiei Pensiilor Administrate Privat (APAPR).

Potrivit normelor ASF, maximum 70% din investiţiile P2 pot fi alocate în titluri de stat, iar restul pot merge în acţiuni, depozite bancare, iar de câţiva ani în parteneriat public private, private equity şi sectorul imobiliar. Cele mai recente date arată ca niciun fond P2 nu are plasamente în parteneriate public private.

“Ultima listare a unei companii de stat a fost în 2014, deci în urmă cu opt ani ( cea a Electrica – n.red). La nivel declarativ ne dorim ca fondurile să investească în România. Însă această blocare timp de doi ani a listărilor marilor companii de stat (care expiră în august 2022 – n.red) s-a făcut pe maximul burselor. Deci am ratat maximul. Ne dorim o listare doar în România a Hidroelectrica, este în interesul bursei, al participanţilor noştri. Dacă se doreşte o listare duală, ceea ce pentru noi ar fi planul B, ar trebui să fie pe o piaţă unde să investim şi noi, ceea ce nu este cazul Londrei”.

@ Alte afirmaţii din conferinţa APAPR de miercuri

Diavolul este în detalii şi este nevoie de o discuţie tehnică. Ca idee, existenţa acelor limite nu este suficientă pentru ca administratorii să fie interesaţi de investiţii în private equity sau infrastructură.

Senzaţia pregnantă este că sistemul P2 este o maşină Formula 1 pe care o conducem în Bucureşti şi din când în când ne plângem că are consum prea mare, că este mare sa o parcăm.

Câtă vreme continuăm să o conducem în Bucureşti, ea va rămâne ineficientă. Ar trebuie să ne mişcăm de la aceste discuţii pe care le avem de 14 ani, discuţii mult mai puţin importante pe când o discuţie de genul cum investim 18 mld. euro în România, cum punem la muncă banii fondurilor de pensii, este una mult mai importantă.

 ​