Criză în Bulgaria: Guvernul este vizat de o moţiune de cenzură

Autor: Petru Mazilu 15.06.2022

Principalul partid de opoziţie din Bulgaria a depus miercuri o moţiune de cenzură împotriva guvernului condus de Kiril Petkov. Mişcarea ar putea răsturna coaliţia de guvernare după doar şase luni de mandat, anunţă Reuters.

Partidul de centru-dreapta al fostului premier Boyko Borissov a acuzat administraţia lui Petkov că nu a luat măsuri adecvate pentru a contracara inflaţia în creştere, declanşată de războiul din Ucraina. Votul asupra moţiunii de cenzură va avea loc săptămâna viitoare.

„Am depus o moţiune de cenzură împotriva guvernului din cauza eşecului său în politica economică şi fiscală", a declarat Desislava Atanasova, un membru important al partidului de opoziţie.

Acesta intenţionează să poarte discuţii cu toate celelalte formaţiuni politice din parlament pentru a susţine moţiunea, a adăugat Atanasova.

Bulgaria a înregistrat în aprilie un salt al preţurilor de consum de 14,4%, un record al ultimilor 14 ani, în principal din cauza scumpirii alimentelor şi energiei.

Petkov, un economist în vârstă de 42 de ani, ales în decembrie pe o platformă de reformă şi anticorupţie, a declarat că va încerca să obţină sprijin parlamentar pentru un guvern minoritar după ce un partid populist a părăsit coaliţia de guvernare

În ciuda acestei plecări, cabinetul are încă majoritate în Parlament.

Experţii susţin că tulburările politice vor încetini eforturile reformiste în cel mai sărac şi corupt stat membru al UE şi ar putea pune în pericol planurile de a beneficia de fondurile de redresare ale UE şi de a adera la zona euro, care sunt prevăzute pentru 2024.