Emmanuel Macron la Bucureşti: Preşedinţii Ucrainei şi Rusiei vor trebui să negocieze pentru oprirea războiului

Autor: Mihai Draghici 15.06.2022

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat miercuri, în România, că omologii săi din Ucraina şi Rusia, Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin, vor trebui să iniţieze negocieri pentru oprirea conflictului militar.

"În contextul războiului decis de Rusia împotriva Ucrainei şi a poporului ucrainean, poziţia Franţei şi a Europei este clară încă din prima zi. În primul rând, să facem totul pentru a împiedica acest război şi am acţionat în acest sens, ulterior să sancţionăm în mod clar şi unitar Rusia încă din prima zi, întrucât este responsabilă de acest război şi de această greşeală politică, morală şi istorică. Preşedinţia franceză a Consiliului Uniunii Europene a reuşit să menţină unitatea europenilor în aplicarea sancţiunilor încă de la începutul conflictului şi au fost şase serii de sancţiuni succesive. În mod foarte clar, vom continua să susţinem Ucraina pentru a se apăra, a lupta, pentru a o ajuta în plan economic şi financiar, în plan umanitar; vom continua să primim refugiaţi pe teritoriul european", a declarat Emmanuel Macron în conferinţa de presă organizată alături de preşedintele Klaus Iohannis.

"Dorim să construim şi pacea, ceea ce înseamnă că la un moment dat luptele trebuie să înceteze şi discuţiile vor trebui reluate. Împreună cu preşedintele Zelenski, am reafirmat că noi, europenii, împărţim acelaşi continent, geografia este încăpăţânată şi Rusia va rămâne acolo unde este, unde a fost şi ieri, unde va fi şi mâine. Rusia este o mare putere, noi nu dorim un război cu poporul rus, nu vrem să îl nimicim, cum au afirmat unii. Pentru ca Ucraina să câştige şi luptele să înceteze, trebuie să negociem. Preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia, iar noi, europenii, vom fi şi noi prezenţi la această masă, aducând garanţii de securitate şi elemente care sunt în resortul noastru. Aceasta este realitatea şi aceste lucruri vor trebuie să se întâmple la un moment dat (...)", a subliniat Emmanuel Macron.