Cum explică şeful NATO creşterea preţurilor la alimente: Este o consecinţă directă a războiului Rusiei

Autor: Petru Mazilu 15.06.2022

Creşterea preţurilor la alimente reprezintă consecinţă directă a războiului Rusiei, a declarat miercuri şeful NATO Jens Stoltenberg.

Creşterea preţurilor la produsele alimentare la nivel mondial este „o consecinţă directă" a războiului din Ucraina şi nu, aşa cum a afirmat Moscova, o consecinţă a sancţiunilor impuse Rusiei, a explicat şeful NATO, potrivit BBC.

„Exportul de alimente şi cereale din Ucraina este extrem de critic. Creşterea bruscă a preţurilor la alimente şi cereale arată ramificaţiile globale ale acestui război. Rusia încearcă să creeze o naraţiune că vârful preţurilor la cereale este cauzat de sancţiunile noastre - nu este corect", a declarat Jens Stoltenberg reporterilor la Bruxelles.

Secretarul general a mai spus că sunt în curs de desfăşurare eforturi internaţionale pentru a încerca să se ridice blocada rusă din porturile de la Marea Neagră pentru a permite exportul de cereale ucrainene, Turcia fiind un jucător cheie în negocieri

„Există unele eforturi pentru a scoate unele cereale pe uscat - ţările NATO sunt implicate în acest sens", a precizat Jens Stoltenberg.

La începutul acestei săptămâni, şefa ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a avertizat cu privire la o creştere bruscă a insecurităţii alimentare la nivel mondial, pe măsură ce războiul din Ucraina continuă.