Xi Jinping către Putin: Toate părţile trebuie să lucreze pentru a rezolva criza

Autor: Petru Mazilu 15.06.2022

Preşedintele Chinei a discutat la telefon cu preşedintele Rusiei, iar concluzia discuţiei a fost că toate părţile trebuie să se implice pentru a rezolva criza din Ucraina, anunţă Sky News.

Preşedintele chinez Xi Jinping şi preşedintele rus Vladimir Putin au vorbit la telefon miercuri despre conflictul din Ucraina. Concluzia discuţiei dintre liderii Chinei şi Rusiei este că toate părţile ar trebui să lucreze pentru a rezolva criza din Ucraina, a relatat televiziunea de stat chineză CCTV.

China a refuzat să condamne acţiunile Rusiei în Ucraina sau să le califice drept invazie, dar a îndemnat în mod repetat la o soluţie negociată.

În convorbirea lor, Xi a reiterat disponibilitatea Chinei de a ajuta la rezolvarea situaţiei.

„Cei doi şefi de stat au făcut un schimb de opinii cu privire la problema Ucrainei. Xi Jinping a subliniat că China a pornit întotdeauna de la latitudinea istorică (...) a făcut judecăţi în mod independent, a promovat în mod activ pacea mondială şi a promovat stabilitatea ordinii economice globale. Toate părţile ar trebui să facă presiuni pentru o soluţionare adecvată a crizei ucrainene într-o manieră responsabilă. China este dispusă să continue să joace rolul care i se cuvine în această privinţă", scrie într-un document tradus de CCTV.