Întâlnire în România între preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi Klaus Iohannis. Macron: Rusia este o putere de temut. Susţinem ucrainenii să se lupte, dar să fim lucizi, nu ne lansăm într-un război

Autor: Răzvan Botea 16.06.2022

Macron a fost unul dintre puţinii lideri europeni care au mers în vizită la Vladimir Putin înainte de război, fiind aşezat la o masă de şase metri, la distanţă faţă de Putin.

Aflat într-o vizită în România, preşe­din­tele Franţei, Em­ma­­nuel Macron, a spus că „Rusia este o pu­te­re de temut” şi că, chiar dacă Europa ajută Ucraina, nu se va lansa într-un război contra Rusiei. Încă de la începutul agresiunii ruseşti din Ucraina, Macron s-a declarat un adept al dialogului şi a optat pentru „a nu umili Rusia”, în acelaşi timp evitând să critice prea dur acţiunile Rusiei, într-o notă discordantă faţă de alţi lideri europeni sau NATO.

„Focul trebuie să înceteze şi discuţiile să se reia. Împreună cu preşedintele Zelenski am reafirmat că geografia este încăpăţânată, iar Rusia va rămâne acolo unde e. Rusia este o putere de temut şi noi nu dorim să avem un război cu poporul rus. Pentru ca Ucraina să câştige şi focul să înceteze, trebuie să negociem. Liderul ucrainean ar trebui să negocieze cu Rusia şi noi, europenii, vom fi şi noi la această masă, aducând garanţii de securitate”, a spus Macron la baza militară Mihail Kogălniceanu, într-o conferinţă comună de presă cu preşedintele Klaus Iohannis.

De altfel, Macron a fost unul dintre puţinii lideri europeni care au mers să discute cu Putin înainte de izbucnirea războiului, iar fotografia cu cei doi aşezaţi la o masă de 6 metri este celebră. În opinia liderului francez, reales anul acesta preşedinte al Franţei, conflictul din Ucraina se poate încheia fie cu o victorie militară a Ucrainei, fie cu un dialog.

„Dificultatea la ora actuală, pe care am discutat-o cu preşedintele Iohannis, este că bineînţeles că denunţăm această situaţie, sancţio­năm Rusia, susţinem ucrainenii ca să se lupte, dar să fim lucizi, să consta­tăm că noi nu ne lansăm într-un război, nu suntem în război cu Rusia. Deci, singura ieşire, singura soluţio­nare posibilă a conflictului este fie o victorie militară a Ucrainei, fie la un moment dat o discuţie, pentru că este singura soluţie care să permită un acord între Ucraina şi Rusia”, a mai spus el.

Discuţiile dintre cei doi şefi de stat s-au purtat în jurul războiului din Ucraina: întărirea flancului estic al NATO, dar şi despre blocada Rusiei asupra exporturilor de cereale ucrainene.

„În ceea ce priveşte transportul cerealelor din Ucraina înspre pieţele internaţionale, este clar că ne confruntăm cu o provocare logistică de o amploare epică. România este hotărâtă să joace un rol pozitiv în soluţionarea acestei chestiuni şi, pentru a găsi cele mai bune soluţii logistice, practice, deja Premierul Ciucă a constituit un comitet interministerial şi se lucrează intens la găsirea unor soluţii. Trebuie să vedem prima dată unde ne aflăm”, a spus Klaus Iohannis, preşedintele României.