ZF Deschiderea de astăzi. Cum se reflectă scăderile burselor pe piaţa locală? Alexandru Voicu, Certinvest: Bursa de Valori Bucureşti este mai aşezată, iar evaluările sunt mai rezonabile. Trebuie să ne mai aşteptăm la şocuri în următoarele şase luni, vor mai fi sesiuni de panică

Autor: Eduard Ivanovici 16.06.2022

Din punctul de vedere al evoluţiei de anul acesta, Bursa de Valori Bucureşti a performat mai bine faţă de media la nivel european, având în vedere că BET a scăzut în 2022 cu 6,8%, conform datelor BVB, în timp ce indicele paneuropean Stoxx 600 a coborât cu 16%. Totodată, indicele global MSCI All-World a pierdut 34% din valoare, conform MarketWatch, iar pe Wall Street, S&P 500 a intrat la începutul săptămânii în aşa-zisa piaţă „bear“, definită printr-un declin de cel puţin 20% faţă de cel mai recent maxim.

„Bursa de la Bucureşti este mai aşezată. După cum ştim, evaluările sunt mult mai rezonabile decât cele din SUA şi reacţiile nu sunt atât de violente, iar dividende sunt mult mai generoase“, spune Alexandru Voicu, CEO al so­cietăţii de administrare a investiţiilor Certinvest, cu active sub administrare de circa 220 mil. lei.

„Piaţa de la Bucureşti este deci una mai sigură, iar recoman­darea mea este de acumulare în continuare aici, chiar dacă preţurile mai pot scădea cu 10%-15%. Este destul de greu să găseşti minimul.“

CEO-ul consideră că relaţia dintre ratele dobânzilor şi pieţele de capital constituie cel mai important factor de pricing al acţiunilor în această perioadă, importanţa dobânzii de referinţă schimbându-se, de obicei, în funcţie de climatul economic. De altfel, Rezerva Federală din Statele Unite a efectuat ieri o nouă majorare a ratelor dobânzilor într-un efort de combatere a inflaţiei.

„Fed va lua pauză undeva la trei luni, în care va vedea efectele mişcărilor în datele economice. După aceea, trebuie să vedem ce se întâmplă în luna septembrie: începe inflaţia să coboare sau rămâne tot ridicată? Dacă va rămâne ridicată, banca centrală va mai ridica dobânzilor şi multiplii se vor comprima din nou”, adaugă Alexandru Voicu.

Pe de altă parte, el crede că principalul risc în contextul actual este reprezentat de faptul că banca centrală americană trebuie să menţină un echilibru între deflaţie la nivelul preţurilor controlabile şi oprirea creşterii preţurilor ce nu sunt controlate de către Fed, precum energia şi alte surse inflaţioniste legate de lanţurile de aprovizionare.

„Uneori se usucă vopseaua pe perete, iar alteori începe să îşi schimbe puţin nuanţele. Trebuie să ne mai aşteptăm la şocuri în următoarele şase luni, vor mai fi sesiuni de panică, cât şi şedinţe de revenire. Piaţa nu ştie foarte bine încotro s-o ia, dar la cum arată lucrurile, direcţia este în continuare în jos.”

 

Alte declaraţii:

Despre rezultatele la S1:

Am început să vedem la T1/2022 faptul că multe echipe de management dau vina pe mediul extern şi s-a creat acest factor de domino în care toată lumea dă vina pe probleme externe. Scad şi estimările, ceea ce, din nou, ne duce la comprimarea multiplilor de evaluare. Practic, se pregăteşte un window dressing pentru a avea o creştere mai accelerată în 2023.

Momentan, sectorul bancar este cel mai vulnerabil, dar şi alte companii de utilităţi care nu au făcut hedging pe anumite preţuri şi trebuie să vândă electricitate sau alte materii prime la anumite preţuri către consumatori din cauza unui regim plafonat.

Despre obligaţiuni la BVB:

Obligaţiunile sunt de interes atât timp cât titlurile de stat nu vor oferi o alternativă mai bună. Deja încep să devină concurenţiale, cred că este nevoie de emisiuni de obligaţiuni care să se tranzacţioneze la preţuri puţin mai scăzute decât par.