Finanţe personale. Scumpirea benzinei în România le-a adus austriecilor de la OMV dividende de circa 250 mil. euro şi ar mai putea aduce alte 200 mil. euro în toamnă

Autor: Liviu Popescu 16.06.2022

Cu un preţ al motorinei de 9 lei pe litru, mai mare cu 45% de la începutul acestui an, ceea ce a adus un profit net istoric pentru singura companie care exploatează petrol în România, fiind una cu acţionariat majoritar austriac, un anunţ de marţi seară i-a luat prin surprindere pe investitori: Petrom vrea să le acorde acţionarilor 2,5 mld. lei sub formă de dividende speciale.

Cu alte cuvinte, pe lângă dividendele de 1,9 miliarde de lei din profitul pe 2021, deja plătite la începutul lunii iunie, Petrom mai vrea să acorde alte 2,5 mld. lei către acţionari pe fondul „poziţiei financiare solide“.

Din prima repartizare, austriecii de la OMV au luat acasă circa 1 mld. lei ceea ce înseamnă că dacă şi a doua repartizare va fi votată de acţionari, adică până la urmă dacă OMV va aproba,  austriecii vor mai lua alte 1,3 mld. lei, aşadar un total de 2,3 mld. lei (457 mil. euro).