Ce se înâmplă în Ungaria: Dobânda de referinţă s-a majorat peste noapte după ce forintul s-a depreciat la un nivel record. În România dobânda este cu aproape 50% mai mică

Autor: Iulian Tenchiu 16.06.2022

Banca Centrală a Ungariei a decis majorarea dobânzii de referinţă cu 50 de puncte, până la pragul de 7,25% după ce forintul s-a depreciat la un nivel record, scrie Bloomberg.

Aceasta este cea de a treia majorare a dobânzii din ultimele 3 săptămâni. Banca intenţionează să continue majorarea cu câte 30 de puncte de bază în fiecare lună.

Pieţele financiare continuă să urmărească evoluţia tensiunilor dintre Ungaria şi Uniunea Europeană, care în ciuda derapajelor acestei ţări continuă să pompeze miliarde de euro.

Decizia Fed de a implementa cea mai mare creştere a dobânzii din ultimii 30 de ani, pune tot mai multă presiune pe băncile centrale pentru a merge în aceeaşi direcţie.

După decizia Băncii Centrale a Ungariei de a majora dobânda de referinţă randamentul pentru obligaţiunile guvernamentale denominate în forinţi a crescut până la 8,6%.

În România dobânda de referinţă este situată la nivelul de 3,75%, potrivit datelor BNR.