Pandemia a fost doar începutul: Coreea de Nord se confruntă cu o epidemie de boli infecţioase pe fondul luptei împotriva COVID

Autor: Laura Buciu 16.06.2022

Coreea de Nord a raportat joi un focar de epidemie intestinală neidentificată într-o regiune agricolă, ceea ce pune şi mai multă presiune asupra ţării care se luptă cu penuria cronică de alimente şi cu un val fără precedent de infecţii COVID-19, potrivit Reuters.

Liderul Kim Jong Un a trimis miercuri medicamente în oraşul portuar Haeju din vestul ţării pentru a ajuta pacienţii care suferă de „epidemie enterică acută”, a declarat agenţia de presă de stat KCNA, citată de Reuters. Nu a fost precizat numărul celor afectaţi de această boală.

„(Kim) a subliniat necesitatea de a stăpâni epidemia cât mai repede posibil, luând o măsură bine închegată pentru a pune în carantină cazurile suspecte pentru a limita temeinic răspândirea acesteia, confirmând cazurile prin examinare epidemiologică şi teste ştiinţifice”, a precizat KCNA.

Epidemia raportată vine în contextul în care Nordul se confruntă cu primul său focar de infecţii cu COVID-19. Luna trecută a fost declarată starea de urgenţă, pe fondul îngrijorărilor legate de lipsa vaccinurilor şi a proviziilor medicale.

Agenţia de spionaj a Coreei de Sud a declarat anterior parlamentarilor că bolile transmise prin apă, cum ar fi febra tifoidă, erau deja răspândite în ţară înainte de a anunţa epidemia de coronavirus.

„Bolile intestinale, cum ar fi tifosul şi shigeloza, nu sunt deosebit de noi în Coreea de Nord, dar ceea ce este îngrijorător este că vine într-un moment în care ţara se luptă deja cu COVID-19”, a declarat profesorul Shin Young-jeon de la Colegiul de Medicină al Universităţii Hanyang din Seul.

Coreea de Sud este dispusă să coopereze cu Nordul pentru a face faţă epidemiei, dar Pyongyangul rămâne insensibil la orice ofertă de dialog, inclusiv la propunerea anterioară a Seulului de a furniza vaccinuri COVID, a declarat un oficial din cadrul Ministerului sud-coreean al Unificării care se ocupă de afacerile intercoreene, care a refuzat să îşi decline identitatea.

În plus, provincia Hwanghae de Sud, în care se află oraşul Haeju, este regiunea agricolă cheie a Coreei de Nord, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la posibilul impact asupra situaţiei alimentare deja grave a ţării, cauzată de secetă.

În timp ce posibilitatea ca boala nespecificată să se răspândească prin intermediul culturilor pare destul de redusă, cheia va fi dezinfectarea surselor de aprovizionare cu apă, deoarece este posibil să fie transmisă prin apă, a declarat Eom Joong-sik, expert în boli infecţioase la Centrul Medical al Universităţii Gachon Gil.

Pyongyang a anunţat zilnic numărul de pacienţi cu febră, fără a preciza dacă sunt pacienţi cu COVID, aparent din cauza lipsei de kituri de testare. Experţii suspectează, de asemenea, o subraportare a cifrelor publicate prin intermediul mass-mediei controlată de guvern.

Coreea de Nord a raportat joi încă 26.010 persoane cu simptome de febră, numărul total de pacienţi cu febră înregistrat în întreaga ţară de la sfârşitul lunii aprilie apropiindu-se de 4,56 milioane. Bilanţul deceselor legate de epidemie se ridică la 73.

Nordul a declarat că valul COVID a dat semne de diminuare, dar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a pus la îndoială afirmaţiile Pyongyangului la începutul acestei luni, spunând că, în opinia sa, situaţia se înrăutăţeşte.